Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Natalia Gherman: „Ne propunem să…

Natalia Gherman: „Ne propunem să intrăm, în 2016, fără restanțe, în măsurile de implementare a Acordului de asociere”

Astăzi, la Chișinău, au fost prezentate rezultatele primei reuniuni a Comitetului de Asociere R.Molodva-UE, în frunte cu directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand și ministrul Afacerilor Externe a R.Molodva, Natalia Gherman.

„Ne propunem să intrăm în 2016 fără nici un fel de restanțe în ceea ce privește atât aproximarea legislației cât și măsurile de implementare a acestei legislații în modul cel mai concret. Sunt toate premisele pentru a aștepta acest rezultat. Acum, având un guvern funcțional, cu o majoritate asigurată în parlament, am început foarte dinamic cu implementarea planului măsurilor executive iar la ulțimele ședințe de Guvern am aprobat un număr impunător de hotârâri, strategii și acte guvernamentale în implementarea diferitor acțiuni din Acordul de asociere”, a declarat Natalia Gherman, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit experților, rezultatele implementarii acordului sunt foarte vizibile mai ales în energetică, transport, sănătate.
„Cele mai importante domenii sunt reformarea sistemului justitiei, elaborarea setului de măsuri în reforma structurilor care au menirea sa lupte impotriva corupției, setul de legi în privința asigurării transparenței în sectorul financiar- bancar și sfera energetică. Intenționăm să intrăm în 2016 fară restanțe în toate aceste domenii” a menționat Natalia Gherman.
Totodată, Gunnar Wiegand spune că una dintre cele mai mari realizări a R,Moldova este libealizarea regimului de vize, iar reformele s-ar implementa mai eficient dacă s-ar elimina apartenența politică și corupția din instituțiile vizate de respectivele reforme. Totodată, UE urmarește îndeaproape importantele evenimente din domeniul politic, inclusiv demonstrațiile, menționând că ele sunt un impediment în continuarea reformelor. Dar, indiferent de acest lucru UE continuă susținerea R.Moldova.
La conferință au fost prezenți Experți din partea UE, ambasadorul Pirkka Tapiola, membrii delegației UE și reprezentanții ambasadei statelor membre ale UE, cu reședința la Chisinau.
Reamintim că, la 27 iunie 2014, R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. A doua zi, pe 28 iunie, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere între RM şi UE iar în data de 2 iulie 2014 Parlamentul a ratificat acordul cu majoritatea voturilor.