Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Natalia Gherman le-a cerut miniștrilor…

Natalia Gherman le-a cerut miniștrilor reducerea cheltuielilor

Natalia Gherman, premierul interimar al R. Moldova, a vorbit, la ședința Guvernului de 1 iulie, despre situația social-economică precară din țară.

„Demisia prim-ministrului şi amânarea misiunii Fondului Monetar Internaţional au afectat starea indicatorilor macroeconomici. În această situaţie, este necesar ca, autoritaţile administraţiei publice centrale, ministerele şi alte autorităţi, să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli în domeniul investiţiilor şi achiziţiilor de mărfuri şi servicii neesenţiale activităţilor şi investiţiilor bugetare. Reiterez, că Guvernul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţiile de administrare a treburilor publice, şi nu poate propune Parlamentului iniţiative legislative, inclusiv procesul de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2015.

Totodată, menţionez că veniturile fiscale ale bugetului de stat asigura totalmente, şi vor asigura, în continuare, plata salariilor şi prestaţiilor sociale. De asemenea, vor fi finanţate toate cheltuielile curente de asigurare a funcţionalităţii autorităţilor şi instituţiilor bugetare. Totalmente sunt şi vor fi finanţate angajamentele de deservire a datoriei de stat”, a menționat Natalia Gherman.

De asemenea, premierul interimar a cerut ca Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică să prezinte zilnic informaţia privind tarifele la energia electrică. „În ultimele zile, una din cele mai importante teme de discuţii în societate este posibila creştere a tarifelor la energia electrică. Consider necesar să fac o precizare importantă: chiar dacă stabilirea tarifelor nu este în competenţa Guvernului, ci a ANRE, aflate sub control parlamentar, noi vom monitoriza atent starea de lucruri în domeniul respectiv. Guvernul are încredere în capacităţile Agenţiei în negociere cu furnizorul, totuşi, menţionez, că este o temă extrem de sensibilă pentru cetăţeni şi este foarte important să fie folosite toate posibilităţile existente pentru a evita un posibil impact negativ asupra populaţiei”, a declarat oficialul.