Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Năstase și Platforma DA cheamă…

Năstase și Platforma DA cheamă lumea la proteste

Andrei Năstase, președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) a îndemnat „procurorii onești” să inițieze urmărirea penală pe marginea elaborării și adoptării hotărârii Guvernului din 7 noiembrie 2014 „prin care a fost facilitată devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Anatol Arapu și Oleg Efrim în calitate de persoane care au promovat și contrasemnat acest act normativ, dar și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili de securitatea sistemului bancar”. Totodată, Năstase propune „societății civile și populației reluarea protestelor masive pentru a impune publicarea integrală a raportului Kroll 2”.  Declarațiile au fost făcute publice de Andrei Năstase, într-o conferință de presă, susținută împreună cu Chiril Moțpan și Alexandru Slusari. 

Liderul Partidului DA s-a referit la hotărârea secretă a Guvernului Leancă, prin care s-au acordat garanții de stat în valoare 10 miliarde de lei către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, bani care, ulterior, au fost scoși din țară.

„Sinteza raportului Kroll, publicată special în preajma sărbătorilor de iarnă, special pentru a-i minimaliza impactul înșeală așteptările cetățenilor… pentru că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar. Această sinteză, una selectivă nu face decât să întărească câteva concluzii făcute și pe baza raportului Kroll 1. Aceste concluzii sunt: Unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei este Ilan Șor.  Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparțin, în 2011-2014 au fost spălate circa 2,9 miliarde de lei, fiind sustrase din bănci, în formă de credite, peste 1,14 miliarde de USD. Jaful secolului a fost protejat la cel mai înalt nivel de stat”, a concluzionat Năstase.

Alexandru Slusari: „În situația în care în cel mai cinic mod, miliardele furate au fost puse pe umerii cetățenilor, societatea este în drept să ceară de la guvernare publicarea beneficiarilor reali și tragerea la răspundere a tuturor funcționarilor de rang înalt care au coordonat, participat sau au închis ochii la acest jaf.  Să facem tot posibilul și imposibil pentru ca cetățenii să afle cine a furat banii. Datoria noastră e să nu lăsăm politicienii fără presiune”, a punctat Slusari, îndemnând lumea la proteste. 

Chiril Moțptan: „Chiar dacă e greu, chiar dacă am obosit, altă armă decât protestele nu avem. Proteste de durată pentru a demonstra că nu acceptăm ce se întâmplă aici”, a îndemnat Moțpan.

Reprezentanții Partidului DA nu au anunțat data și ora inițierii protestelor.