Năstase: „Dacă aș fi fost procuror general, aș fi intentat astăzi un dosar penal privind alegerea președintelui CC”

Vicepremierul Andrei Năstase susține că dacă i-ar permite „competențele la MAI” sau dacă ar activa în Procuratură, ar intenta imediat un dosar penal privind procedura de alegere a președintelui Curții Constituționale (CC), în contextul în care o judecătoare a declarat că a primit anumite „recomandări” cu o zi înainte de vot.

Ministerul de Interne precizează că dezvăluirile Liubei Șova nu trebuie să fie lăsate „fără atenție”.

„Nu vreau să dau indicații Procuraturii Generale, dar – repet – dacă aș fi fost un procuror general sau dacă aș fi în Procuratură, aș fi intentat astăzi un dosar penal cu privire la modul în care s-a decis acest lucru la CC, pentru că nu poți să treci cu vederea niște comunicări înainte de acest exercițiu, de alegerea președintelui și să nu le iei în calcul. Ai intentat un dosar penal, ai verificat. Dacă este componentă de infracțiune, vei continua, dacă nu – vei închide dosarul, dar aceste lucruri și suspiciuni nu pot fi lăsate fără atenție, pentru că altfel s-ar crea impresia că există niște trocuri”, a declarat copreședintele blocului ACUM în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Moldova.

PG a menționat pentru ZdG că niciun judecător al CC nu a depus vreun denunț, iar instituția nu poate să se autosizeze.

Totodată, Năstase le recomandă judecătorilor constituționali să își asume public opțiunea de vot și „să treacă și testul cu poligraful, să ne spună cine și pentru cine a votat”.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *