Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivele pentru care MAEIE refuză…

Motivele pentru care MAEIE refuză să deschidă secții de votare SUPLIMENTARE în străinătate

Pentru turul II al scrutinului prezidențial, care se va desfășura la 13 noiembrie, nu vor fi deschise secții suplimentare în străinătate, chiar dacă candidații la șefia statului au solicitat acest lucru, iar pe rețelele de socializatre cetățenii R. Moldova aflați peste hotare au trebuit să aștepte ore întregi în rânduri imense pentru a putea exercita dreptul la vot.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE) justifică decizia prin faptul că  la alegerile curente au fost deschise cu cinci secții de votare peste hotare mai mult, decât la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, ceea ce reprezintă o majorare de la 95 la 100 de secții. Acest lucru chiar dacă unele date statistice arată că în medie, în fiecare zi, 106 cetățeni ai R. Moldova părăsesc țara „în căutarea unei vieți mai bune”.

Totodată, MAIE afirmă că decizia privind numărul secţiilor de votare deschise în străinătate a fost luată în baza înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate şi a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

MAEIE subliniază faptul că din 270 349 buletine de vot recepţionate de către cele 100 de secţii de votare de peste hotare, 203 139 (mai mult de 75%) au rămas neutilizate.

„Totodată, în conformitate cu decizia CEC din 2 noiembrie 2016 privind organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, reiterăm că turul doi al alegerilor reprezintă o continuitate a primului tur, urmînd a fi organizate în aceleaşi condiţii ca şi primul tur (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Mai mult ca atît, reamintim termenii calendaristici stricţi prescrişi în legislaţia electorală pentru constituirea birourilor electorale ale secţiilor de votare (25 de zile înainte de data alegerilor)”, se arată în comunicatul MAIE.

Ministerul de Externe dă asigurări, în același timp, că „serviciul diplomatic va depune eforturi susţinute pentru informarea cetăţenilor privind lista secţiilor de votare deschise în străinătate pentru a-i direcţiona către cele mai apropiate secţii de votare”.

În ziua scrutinului din 30 octombrie ZdG a scris despre cozile imense formate la secțiile de votare din Paris, Londra, Chicago, Fran­k­furt pe Main și Berlin.

Citiți și:

(FOTO) Coadă la secția de votare de la Paris. Oamenii continuă să vină în număr mare la vot

(FOTO, VIDEO) Cozi și la secțiile de votare de la Londra

(FOTO) Aglomerație mare și la secțiile de votare din Germania

(FOTO, VIDEO) Moldovenii stabiliți la Londra se tem că nu vor reuși să voteze. Ce spune CEC despre numărul buletinelor rămase și prelungirea programului de votare

(FOTO) Cum votează moldovenii stabiliți în Statele Unite ale Americii. Liber la New York, mai aglomerat la Chicago