Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivele pentru care Ecaterina Burlacu…

Motivele pentru care Ecaterina Burlacu nu va mai fi avocat al poporului pentru drepturile copilului

Astăzi, 16 iulie 2015, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 140 din 3 iulie 2015 privind numirea în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului (Sesizarea nr. 31a/2015).

Vedeți mai jos cum au motivat judecătorii Curții această decizie.

Articolul 6 din Legea nr. 52 din 3 aprilie 2014 prevede condițiile de eligibilitate pentru funcția de Avocat al Poporului și Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, inter alia enumerându-se și „activitatea notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului”.

Curtea a reținut că profesionalismul și notorietatea constituie două elemente-cheie care fac ascultată această persoană de celelalte autorități și instituții ale statului.

Din analiza circumstanțelor particulare ale cauzei, Curtea nu a putut constata îndeplinirea condiției activității notorii în domeniul apărării și promovării drepturilor omului, în general, și a drepturilor copilului, în particular.

Curtea a subliniat rolul major pe care îl are Avocatul Poporului pentru garantarea efectivă a drepturilor omului, dar și imperativul respectării condițiilor legale de către persoană chemată să ocupe această funcție importantă pentru protecția drepturilor și a libertăților fundamentale.

În concluzie, Curtea a îndemnat Parlamentul să acționeze în spiritul legalității și cu prudență în selectarea, evaluarea și numirea candidaților pentru funcția de Avocat al Poporului. Numirea unei persoane într-o funcție care presupune garantarea drepturilor și libertăților fundamentale și respectarea legilor nu poate fi viciată chiar de nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru aceasta.

Precizăm că, la acest subiect, Curtea a fost sesizată de către deputatul PL, de Anatol Salaru. Demnitarul a spus pentru ZdG că Curtea Constituțională a luat o decizie logică și corectă, deoarece alegerea Ecaterinei Burlacu ca  avocat al poporului pentru drepturile copilului a fost una politică și nu una bazată pe criterii obiective cum ar fi notorietate, profesionalism și experiență.  Totodată, Șalaru a menționat că a fost susținut  de mai  multe ONG-uri care pledează pentru drepturile copiilor.

Amintim că, în funcția de avocat al poporului pentru drepturile copilului a fost desemnată de Legislativ, Ecaterina Burlacu. Aceasta a fost votată de deputați din toate fracțiunile, mai puțin de cei din PL.