Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Monica Macovei: „Banii negri care…

Monica Macovei: „Banii negri care circulă liber creează moarte și aduc terorism”

Amenințările împotriva securității interne a Uniunii Europene cresc în fiecare zi. Multe au devenit neconvenționale, asimetrice, rapide și greu de prevăzut.

Fiecare stat membru trebuie să-și apere securitatea internă și externă. Dar și Uniunea trebuie să aibă o strategie proprie de securitate, pe care să o aplice împreună cu statele membre. Și este foarte importantă încrederea aici, încrederea între statele membre și încrederea Uniunii împreună cu fiecare stat membru, este de părere Monica Macovei.

„Nu există încă o guvernanță europeană reală a spațiului comun de libertate, securitate și justiție – care este Uniunea Europeană. Cum nu există nici o politică de apărare comună, și nici o armată europeană care să intervină pentru menținerea păcii atunci când ea este în pericol într-un stat membru sau într-un stat vecin.

Crima organizată finanțează terorismul, aduce armament grupărilor teroriste și infiltrează economia. Procurorul european antifraudă și grupurile mixte de investigație trebuie să lucreze cât mai repede pe teritoriul Uniunii.

Sunt vitale confiscarea banilor folosiți și proveniți din crima organizată. Banii negri care circulă liber creează moarte și aduc terorism. Salvăm vieți luptând împotriva crimei organizate și confiscând banii”, a declarat oficialul, în cadrul unei sesiuni plenare privind crearea agendei de securitate a UE.