Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova, Ucraina și UE facilitează…

Moldova, Ucraina și UE facilitează trecerea frontierei moldo-ucrainene

Șeful Poliției de Frontieră Dorin Purice a participat la cea de-a 25-a ședință a Consiliului Consultativ al EUBAM, care s-a desfășurat în incinta MAEIE. În cadrul întrevederii au fost prezentate rezultatele activităților desfășurate pentru perioada mai-octombrie 2015, precum și elementele de bază ale planului de acțiuni pentru anii 2016-2017 (faza a 11-a).

Totodată, șefii instituțiilor de frontieră moldo-ucrainene, Dorin Purice și Viktor Nazarenko, au semnat un șir de documente care sunt menite să asigure securitatea frontierei de stat prin prisma schimbului de informații, precum și dezvoltarea conceptului de control în comun la frontiera moldo-ucraineană.

În cadrul evenimentului au fost semnate două tratate internaționale de o majoră importanță strategică: Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la organizarea schimbului de informații privind persoanele și mijloacele de transport, cu care persoanele traversează frontiera de stat moldo-ucraineană, precum și Protocolul între Departamentul Poliţiei de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Serviciul Vamal pe lîngă Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internaţional „Pervomaisc-Kuciurgan” pe teritoriul Ucrainei.

Cel de-al doilea, cu privire la schimbul automat de date referitor la trecerea frontierei moldo-ucrainene, va spori securitatea prin creșterea transparenței privind creșterea transparenței cu privire la circulația vehiculelor și mărfurilor peste frontiera dată. De asemenea, acest acord ar putea elimina obligația cetățenilor străini, care intră în Transnistria, de a-şi înregistra şederea la autorităţile responsabile de managementul migraţiei din Moldova, evitând necesitatea de a merge la linia administrativă în partea de vest a Transnistriei.

Tot astăzi, Departamentul Poliției de Frontieră al MAI al Republicii Moldova a găzduit vizita delegației Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, condusă de președintele Viktor Nazarenko.

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au evaluat situația la frontiera moldo-ucraineană, activitățile desfășurate pe parcursul anului 2015, precum și au discutat planurile pentru perioada următoare. Părțile au remarcat cooperarea eficientă dintre autoritățile partenere care se atestă la toate nivele ierarhice și au apreciat efectele pozitive ale măsurilor comune de combatere a activităților ilegale la frontieră moldo-ucraineană.

Părțile au discutat dezvoltarea cooperării pe diverse domenii de interes comun, precum și acțiunile comune de asigurare a securității frontierei comune.

La finalul întrevederii, Dorin Purice și Viktor Nazarenko, au semnat Planul pentru dezvoltarea cooperării dintre Poliția de Frontieră a Republicii Moldova și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei pentru anii 2016-2017.