Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova, încotro? Trei răspunsuri de…

Moldova, încotro? Trei răspunsuri de Ziua Independenței

R. Moldova nu poate fi independentă atât timp când pe teritoiul său se află o armată străină, calea de dezvoltare a țării este doar Uniunea Europeană, iar între Blocul ACUM și PSRM este nevoie mai mult de fapte și atitudine decât de acorduri. Declarațiile sunt făcute de liderii PAS și PPDA, aflate la guvernare, de Ziua Indepdendenței.

Maia Sandu și Andrei Năstase au fost abordați de presă cu întrebări în timp ce s-au apropiat pentru discuții cu grupul de protestatari Occupy Guguță, care a afișat mai multe pancarte în timpul ceremoniei de depunere de flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt de către oficiali.

„Republica Moldova nu poate fi independentă pe deplin atunci când are o armată străină pe teritoriul ei, atunci când nu are independență energetică. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, dar trebuie să insistăm pe aceste lucruri, să adoptăm politici, să implementăm proiecte care ne-ar asigura această independență energetică și să insistăm pe plan internațional și regional pentru ca armata Federației Ruse să fie retrasă”, este răspunsul prim-ministrei liderei PAS Maia Sandu, întrebată dacă la 28 de ani, R. Moldova este cu adevărat indepdendentă.

Jurnaliștii au întrebat-o pe prim-ministră dacă deciziile politice sunt luate în țară sau există forțe externe. Cel care a insistat să ofere un răspuns a fost însă viceprim-ministristrul Andrei Năstase. Acesta a dat asigurări că deciziile politice sunt „racordate la așteptările oamenilor” și nu sunt afectate de factori externi.

„Eu cred că R. Moldova în Uniunea Europeană este singura modalitate de dezvoltare a țării, de creștere a standardelor de viață, de asigurare a libertății oamenilor, de asigurare a drepturilor, de asigurare a unui proces democratic autentic”, a răspuns Maia Sandu, drept replică la declarația recentă a lui Igor Dodon, într-un interviu pentru un post TV din Belarus, precum că R. Moldova nu va deveni membră a UE.

„Cei care exprimă neîncredere că R. Moldova va ajunge în Uniunea Europeană nu fac decât rău Republicii Moldova și i-aș sfătui pe acești politicieni să înceteze să spună una acasă și alta în Belarus, să înceteze asemenea practici cu duble standarde. R. Moldova are o singură cale: integrarea în Uniunea Europeană, relații reciproc avantajoase și cu estul și cu vestul, relații strategice cu România și acest deziderat a stat la baza configurării acestui Guvern”, a adăugat Andrei Năstase cu referire la declarația lui Igor Dodon.

Întrebat în acest context când va fi semnat un nou acord cu PSRM, asupra căruia insistă sicialiștii, liderul PPDA Andrei Năstase nu a oferit un răspuns exact, dar a precizat că „este nevoie mai degrabă de atitudine și fapte, decât de acorduri”.

Încă acum două săptămâni, Igor Dodon declara că Blocul ACUM și PSRM sunt „la ultima etapă” de semnare a unui nou acord și, cel mai probabil, el va fi cel care va contrasemna documentul, „ca suport pentru implementarea acestor reforme”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, publicat la 24 august, prim-ministra Maia Sandu declara că este de părerea că acordul politic între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care ar urma să asigure continuitatea guvernării de coaliție, ar putea fi semnat în această săptămână, deși există încă disensiuni în legătură cu unele reforme din justiție și procuratură.