Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Modificări importante la Codul Electoral…

Modificări importante la Codul Electoral care vizează votarea în diasporă și finanțarea partidelor

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în a doua  lectură un proiect de lege care prevede mai multe modificări în cadrul Codului Electoral, printre acestea se numără anularea sistemul electoral mixt, revenirea la Ziua Tăcerii în ziua alegerilor, precum și alte proceduri ce țin de transparența în modul de finanțare a partidelor politice.

Astfel, cu votul a 57 de deputați, s-a hotărât că următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura în baza sistemul proporțional de vot, pe liste de partid. Pe lângă aceasta, s-a mai hotărât că-n ziua alegerilor nu se va putea face agitație electorală, iar certificatele de integritate, urmează a fi anulate.

Totodată, a fost votat proiectul ce prevede modificări în procesul de vot pentru cetățenii R. Moldova de peste hotare. Astfel, în secțiile de votare din străinătate, alegerile vor avea loc timp de două zile – în zilele de sâmbătă și duminică, corespunzător actului de stabilire a alegerilor.

Modificările aprobate de deputați mai prevăd și deschiderea secțiilor de votare suplimentare în străinătate, cu acordul autorităților competente din țările respective. Totodată, va fi îndeplinită și una dintre solicitările cetățenilor din diasporă, prin care aceștia cereau ca la alegeri să își poată exprima votul și în baza pașaportului expirat.

Donațiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu vor putea depăși suma a șase salarii medii lunare pe economie stabilite pe anul respectiv. În cazul cetățenilor R. Moldova cu venituri obținute din afara țării, această sumă nu poate depăși trei salarii medii lunare pe economie. Deputații au mai votat ca angajații instituțiilor de stat să nu poată finanța  partidele sau campaniile electorale cu sume ce depășesc 10% din venitul acestor funcționari. Nici companiile care au avut sau urmează să aibă, timp de trei ani, contracte cu statul, nu vor mai putea finanța partidele politice.

Modificările mai vizează și reducerea plafonului maxim privind costul campaniilor electorale, dar și excluderea din cursă a partidelor care nu respectă cota de gen. Totodată, a fost redus pragul pentru partide și pentru blocurile electorale la 5% și respectiv, 7%.

Modificările urmează a fi votate de Parlament și în lectură finală.