Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Popescu, la Moscova: „Retragerea…

Ministrul Popescu, la Moscova: „Retragerea trupelor rusești este o prioritate”

În cadrul întrevederii de miercuri, 11 septembrie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre problema transnistreană, relațiile economice, precum și mai multe aspecte sociale.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul rus de Externe a declarat că salută declarațiile făcute de Nicu Popescu și premierul Maia Sandu, „care au spus că noua guvernare este interesată de dezvoltarea colaborării cu Rusia”.

„Avem o părere comună privind faptul că ultimele procese politice interne din Republica Moldova oferă posibilitatea de a activiza relațiile bilaterale”, a afirmat Lavrov.

La rândul său, ministrul moldovean a menționat că „ultimii ani nu au fost ușori pentru relațiile moldo-ruse” și că au existat abordări diferite privind soluționarea unor probleme.

Popescu a enumerat printre subiectele discutate: importanța relațiilor economice, anularea restricțiilor de acces a produselor moldovenești pe piața rusă, reluarea proiectelor de înțelegere bilaterală privind asigurarea cu pensii, recunoașterea actelor de studii și reducerea tarifului la serviciile de roaming.

De asemenea, el a vorbit despre problema transnitreană, menționând: „Chișinăul contează pe sprijinul Federației Ruse privind rezolvarea conflictului transnitrean”. La fel, șeful de la MAEIE a subliniat că Republica Moldova salută reluarea discuțiilor privind retragerea munițiilor din depozitul de la Cobasna. „Propunem să discutăm acest subiect și cu reprezentanții OSCE”, a adăugat acesta.

„Am menționat că prezența trupelor rusești pe teritoriul regiunii transnitrene este contrară principiului neutralității și am subliniat că retragerea acestora este una dintre prioritățile Republicii Moldova”, a transmis Nicu Popescu.

Ministrul moldovean a mai spus că țara noastră vrea să „normalizeze” relațiile cu Federația Rusă.

Aceasta a fost prima vizită întreprinsă de Nicu Popescu la Moscova în calitate de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.