Ministrul Popescu, la Moscova: „Retragerea trupelor rusești este o prioritate”

În cadrul întrevederii de miercuri, 11 septembrie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre problema transnistreană, relațiile economice, precum și mai multe aspecte sociale.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul rus de Externe a declarat că salută declarațiile făcute de Nicu Popescu și premierul Maia Sandu, „care au spus că noua guvernare este interesată de dezvoltarea colaborării cu Rusia”.

„Avem o părere comună privind faptul că ultimele procese politice interne din Republica Moldova oferă posibilitatea de a activiza relațiile bilaterale”, a afirmat Lavrov.

La rândul său, ministrul moldovean a menționat că „ultimii ani nu au fost ușori pentru relațiile moldo-ruse” și că au existat abordări diferite privind soluționarea unor probleme.

Popescu a enumerat printre subiectele discutate: importanța relațiilor economice, anularea restricțiilor de acces a produselor moldovenești pe piața rusă, reluarea proiectelor de înțelegere bilaterală privind asigurarea cu pensii, recunoașterea actelor de studii și reducerea tarifului la serviciile de roaming.

De asemenea, el a vorbit despre problema transnitreană, menționând: „Chișinăul contează pe sprijinul Federației Ruse privind rezolvarea conflictului transnitrean”. La fel, șeful de la MAEIE a subliniat că Republica Moldova salută reluarea discuțiilor privind retragerea munițiilor din depozitul de la Cobasna. „Propunem să discutăm acest subiect și cu reprezentanții OSCE”, a adăugat acesta.

„Am menționat că prezența trupelor rusești pe teritoriul regiunii transnitrene este contrară principiului neutralității și am subliniat că retragerea acestora este una dintre prioritățile Republicii Moldova”, a transmis Nicu Popescu.

Ministrul moldovean a mai spus că țara noastră vrea să „normalizeze” relațiile cu Federația Rusă.

Aceasta a fost prima vizită întreprinsă de Nicu Popescu la Moscova în calitate de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *