Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Finanțelor despre mărirea alocației…

Ministrul Finanțelor despre mărirea alocației pentru victimele deportărilor în an electoral: „Trebuia să se întâmple odată și odată”

Prezent astăzi, 6 iunie 2018, la  evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a comentat faptul că alocația lunară pentru victimele deportărilor staliniste a crescut cu doar 400 de lei. Totodată, întrebat despre decizia de mărire a alocațiilor în an electoral, Armașu a spus că asta „trebuia să se întâmple odată și odată”. 

– Dle Armașu, de ce compensațiile pentru deportați au fost mărite doar cu 400 de lei?
– Până acum era doar 100 de lei, acuma-s 500. S-a făcut un pas înainte.
– De ce anume în an electoral?
– Trebuia să se întâmple odată și odată.
– Și anul electoral era momentul potrivit?
– Nu știu dacă era momentul potrivit, dar anul acesta, vedeți că noi comemorăm și am hotărât să facem lucrul ăsta și nu numai asta, există un complet de măsuri pentru oamenii care au fost deportați.

Facilitățile anunțate de  Guvern  pentru victimele deportărilor staliniste sunt:
– Alocația lunară crește de la 100 la 500 de lei
– Ajutorul material se majorează de la 700 până la 1000 de lei
– Reduceri de 50%, în loc de 30%, pentru procurarea biletelor la sanatoriu
– Examene medicale profilactice anuale gratuite
– Tratament de reabilitare la spitalul Guvernului
– Legitimații de tip nou.

Anul trecut, ZdG a mers să  întrebe deputații la ce le-ar ajunge lor 100 de lei, compensația pe care o primesc victimele deportărilor. Unii au spus că această sumă le ajunge pentru un mic dejun.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.