Ministrul Economiei vrea renegocierea contractului de concesionare a Aeroportului cu noul proprietar al „Avia Invest”

Deși recunoaște că statul nu dispune de „pârghii legale” pentru a influența mersul lucrurilor la Aeroportul Internațional Chișinău, ministrul Vadim Brînzan intenționează să se întâlnească cu proprietarul companiei „NR Investments Ltd”, care a cumpărat „Avia Invest”, pentru a încerca să renegocieze unele condiții din contractul de concesionare. 

În cadrul unei conferințe de presă Brînzan a declarat că va organiza o întrevedere cu noul proprietar al companiei „Avia Invest” în timpul apropiat.

Potrivit lui Brînzan, ar fi posibilă renegocierea taxei de nouă euro pe care o achită fiecare pasager pentru modernizarea aeroportului din costul biletului.

„Din taxa de nouă euro se adună anual 27 milioane de euro. O parte din acești bani ajung la Autoritatea Aeronautică Civilă, adică 1,75 euro per pasager. Putem să negociem această sumă așa, ca o parte mai mare să ajungă în folosul statului”, a precizat Brânzan.

Totodată, ministrul Economiei a spus că va solicita noului proprietar să investească în modernizarea infrastructurii la Aeroportul Chișinău.

Vadim Brînzan speră că va ajunge la o „înțelegere comună” în urma întâlnirii cu Nat Rothschild, omul de afaceri din familia Rothschild și noul proprietar al „Avia Invest”.

„Voi solicita noului proprietar al companiei „Avia Invest” să semneze un acord cu statul prin care să garanteze că nu va înstrăina activele fără acordul Consiliului Suprem de Securitate” a precizat ministrul Economiei.

Întrebat despre posibilitatea de reziliere a contractului, astfel încât Aeroportul Chișinău să revină în gestiunea statului, Brînzan a declarat că mai întâi e nevoie să se demonstreze „intenția frauduloasă care a stat la baza acestui contract”.

Întoarcerea Aeroportului în gestiunea statului presupune o procedură complexă și complicată care poate dura trei – patru ani, dar și costuri majore. Este nevoie de juriști internaționali, probabil pentru a merge diferite instanțe”, a cochis Brînzan.

Ieri, 19 august, printr-un comunicat publicat pe pagina Airport Wolrd s-a anunțat că acțiunile companiei „Avia Invest” care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, au fost cumpărate de Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *