Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul de Externe va discuta…

Ministrul de Externe va discuta la Moscova cu omologul său, Serghei Lavrov, despre conflictul transnistrean

mfa.md

Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, va efectua  între 4-5 aprilie o vizită de lucru la Moscova, după o invitaţie a omologului său rus Serghei Lavrov.

În cadrul întâlnirii, cei doi miniştri de externe vor discuta problema reglementării conflictului transnistrean. Aceștia vor aborda și chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-ruse, în particular, vizând promovarea dialogului politic, perspectivele dezvoltării cooperării în domeniul comercial-economic şi cultural-umanitar.

În cadrul vizitei va fi semnat un Plan de consultări între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări pentru anii 2016-2017.

Precisăm că ieri, viceministrul de externe Lilian Darii l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene , în legătură cu apariția unor informații privind  desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, viceministrul Darii și-a exprimat nedumerirea fată de acțiunile respective care poartă un caracter provocator, indicând asupra faptului că acestea contravin legislației Republicii Moldova și normelor dreptului internațional. El a cerut șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse să intervină în această situație pentru a contribui la încetarea unor asemenea acțiuni.

În acest context, oficialul moldovean a ținut să reitereze poziția oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional, se anunță în comunicat.

Foto: mfa.md