Ministrul de Externe al României: R. Moldova trebuie încurajată

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri şi sâmbătă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el afirmând că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE, iar eforturile acestui stat trebuie încurajate.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE, pe agenda reuniunii ministeriale informale de la Riga s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Miniştrii au avut un prim schimb de opinii privind pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015.

Şeful diplomaţiei române a arătat că reuniunea din capitala letonă ar trebui să devină un reper pentru o viziune ambiţioasă a UE faţă de statele din Vecinătatea Estică şi a evidenţiat importanţa unei abordări flexibile, pe termen mediu şi lung, care să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii, însă cu utilizarea înţeleaptă a condiţionalităţilor, astfel încât acestea să încurajeze partenerii.

Bogdan Aurescu a subliniat că este necesar ca Parteneriatul Estic să se concentreze mai mult, în viitor, pe soluţionarea conflictelor îngheţate folosind inclusiv diversele instrumente de asistenţă aflate la dispoziţia UE.

“UE nu trebuie să ezite în a se implica în rezolvarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică”, a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat faptul că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE şi, din acest motiv, eforturile autorităţilor de la Chişinău trebuie încurajate şi sprijinite în mod constant.

Aurescu şi-a exprimat speranţa, în urma vizitelor la Chişinău a Preşedintelui României, respectiv la Bucureşti a ministrului de externe al Republicii Moldova, că guvernul de la Chişinău va menţine angajamentul european şi a încurajat omologii să ia parte la reuniunea Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, convocată de miniştrii de externe român şi francez pe 16 martie, la Bruxelles.

Bogdan Aurescu a adresat statelor membre – care nu au făcut-o încă – îndemnul să ratifice Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cât mai curând, România fiind primul stat care a îndeplinit acest obiectiv, în iulie 2014.

De asemenea, el a susţinut ca la Summit-ul de la Riga să se înregistreze progrese tangibile în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru Georgia şi Ucraina.

Ministrul român de externe a mai arătat că Summit-ul ar trebui să recunoască perspectiva europeană a statelor din PaE, inclusiv a Republicii Moldova, această perspectivă având relevanţă strategică
pentru UE.

Potrivit comunicatului de presă al MAE, revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a fost abordată din perspectiva lansării, la 4 martie 2015, a procesului de consultare cu statele partenere PEV.

Acest proces complex se înscrie într-un cadru mai amplu al reevaluării de către Uniune a provocărilor cu care se confruntă ambele regiuni – sud şi est – şi vizează crearea cadrului adecvat pentru utilizarea judicioasă şi eficientă a tuturor instrumentelor europene pentru Vecinătate.

În cadrul discuţiilor, care s-au desfăşurat cu participarea omologilor din statele aspirante şi candidate la aderare, a fost subliniat rolul activ şi constructiv pe care acestea trebuie să îl joace pentru a contribui la consolidarea acţiunii şi profilului Uniunii în plan regional.

Ministrul român de externe a remarcat necesitatea unei abordări regionale echilibrate între dimensiunile estică şi sudică a PEV şi a înaintat propunerea ca în cadrul procesului de reflecţie privind revizuirea PEV să se includă şi dezvoltarea unor platforme de dialog pe teme de securitate, având în vedere evoluţiile de securitate din vecinătatea UE, atât în est, cât şi în sud, precum şi
preocupările în acest sens ale statelor partenere.

De asemenea, Aurescu a făcut, totodată, o prezentare a elementelor principale ale sugestiilor MAE român de modernizare a PEV, înaintate deja la Bruxelles.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Tot-Acela

  “ACTUL UNIRII”
  Basarabiei cu România
  votat de majoritatea deputaților din “Sfatul Ţării”
  la 27 martie 1918 la Chişinău,
  str. Alexe Mateevici, 111,
  actualmente Academia de Arte
  ————————————————————————
  » În numele poporului Basarabiei,
  Sfatul Ţării declară:

  – Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei
  dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,

  – ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,

  – în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam,

  – pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor,

  de azi înainte şi pentru totdeauna,

  SE UNEŞTE CU MAMA SA ROMÂNIA.

  TRĂIASCĂ UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA
  DE-A PURURI ŞI TOTDEAUNA !»

  – Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ
  – Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa
  – Secretarul Sfatului Ţării, I. Buzdugan
  —————————————————————–—————————-
  N.B.
  1.
  – tot în acea zi istorică unică de 27 martie 1918
  marele compozitor român George Enescu /1881-1955/
  a oferit un concert de Zile Mari la Chişinău,
  la care a asistat şi Prim-Ministrul român
  Alexandru Marghiloman /1854-1925/
  2.
  Activitatea unionistă a refugiaţilor ardeleni şi bucovineni /1917/:

  Întrucât perspectiva ruperii de Rusia aducea în rândul populaţiei basarabene nu puţine temeri, propaganda românească menită să dea impuls luptei naţionale a românilor era critică pentru reuşita mişcării. Astfel, un rol important l-au jucat românii din celelalte provincii, refugiaţi în Basarabia din calea trupelor germano-austro-ungare. Războiul care se ducea pe teritoriul României adusese la Chişinău valuri de refugiaţi din Vechiul Regat, din Transilvania, Bucovina, dar mai ales ardeleni din armata austro-ungară. Refugiaţii transilvăneni şi bucovineni, prizonieri sau refugiaţi din România, au dezvoltat în Basarabia o propagandă vie pentru cauza naţională şi pentru unirea românilor. Printre aceştia s-au numărat şi câţiva exponenţi ai elitei româneşti, precum Onisifor Ghibu, Octavian Goga sau Ion Nistor. Fruntaşii transilvăneni – dintre care s-a detaşat ca importanţă Onisifor Ghibu – au procurat o tipografie cu litere latine şi astfel au putut înfiinţa la Chişinău ziarul „Adevărul (Transilvania)” (un „organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor”), au putut tipări abecedare şi cărţi în limba română. Mai mult, au organizat pentru învăţători, cursuri de istorie, geografie şi cântec românesc.Tot ei au ajutat la organizarea de întruniri la care se discutau problemele populaţiei şi se căutau soluţii.
  3.
  – 25 Februarie 2015, Aula Magna a Universității de Stat din Chișinău.
  Un citat din discursul Președintelui României, Klaus Johannis Unionistul:
  – „Obiectivele majore au nevoie de date simbolice. În 2018, România va marca un eveniment deosebit – aniversarea Marii Uniri. Cred cu tărie că Unirea de la 1918 a fost cel mai profund proiect de țară din istoria noastră modernă. Cei care au făcut Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar au avut în gând un sentiment care aproape a dispărut din viața noastră publică din ultimii ani – ÎNALTUL SIMȚ AL DATORIEI !

 2. ion-ion

  Bre nenea ministru, asta matale poti sa incuragezi echipa Steaua sau cu cine ai mai tne matale la fotbal, daca te pricepi la asa ceva, dar RM trebue ajutata si indrumata de Romania spre integrarea ei europeana si in felul acesta si unire cu Romania. De aplaidaci si de incurajatori suntem deja obositi, “hai sa vedem ceva concret, nu vorbe goale ” vorba presedintelui Johanis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *