Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul cu diplomă falsă, taxat…

Ministrul cu diplomă falsă, taxat de cetățeni. Cine ajunge deputat pe circumscripția nr. 31

Chiril Gaburici, actualul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și fost prim-ministru, care a plecat din funcție după scandalul generat de diploma falsă, nu ajunge în viitorul Parlament. După prelucrarea a 100% din procesele-verbale din circumscripția nr. 31, ajunge deputat socialistul Grigore Novac (38,63%), urmat de candidata blocului electoral ACUM, Liliana Nicolaescu-Onofrei (34,74%). Chiril Gaburici nu acumulează decât 13,18% din voturile alegătorilor de pe circumscripția nr. 31, care include mai multe străzi din sectoarele Râșcani și Ciocana ale capitalei.

Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.31

Chiril Gaburici a ajuns în politică în februarie 2015, după ce a condus mai mulți ani compania de telecomunicații „Moldcell”, fiind candidatul PLDM la funcția de prim-ministru. A demisionat însă peste câteva luni, după ce, Ziarul de Gardă a scris, într-o anchetă jurnalistică publicată la data de 5 martie 2015, că Chiril Gaburici a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată în acel moment.

După acel articol, Procuratura a inițiat un proces penal privind studiile fostului premier, iar la scurt timp a fost pornită o cauză penală. Ulterior s-a stabilit că Chiril Gaburici a ajuns la universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ștefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituție pe care Gaburici nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul din Chișinău, acolo unde nu a susținut BAC-ul. Nici în perioada în care a deținut funcția de premier și nici ulterior, când a ajuns în fotoliul de ministru, Chiril Gaburici nu a vorbit despre circumstanțele prin care a ajuns să fie înmatriculat la universitate în baza unei diplome false, evitând discuțiile cu presa la acest subiect. Dosarul penal în care a figurat Chiril Gaburici a fost clasat pe motivul expirării termenului de prescripție la scurt timp după demisia sa.

Grigore Novac, PSRM

Grigore Novac a devenit deputat în urma alegerilor parlamentare din 2014. Novac este membru-fondator al asociaţiilor obşteşti „Garda Tânără” şi „Institutul de modernizare a Moldovei”, dar și semnatarul proiectului de lege privind denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (2014). Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, de când a devenit deputat, Novac a ieşit în evidenţă prin comportamentul său. În mai 2015 la şedinţa Consiliului Municipal un grup de socialişti, din care făcea parte şi deputatul Novac, s-a luat la bătaie cu aleşii locali, cerând retragerea de pe ordinea de zi a unor proiecte funciare.

Liliana Nicolaescu Onofrei, Blocul ACUM

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Liliana Nicolaescu-Onofrei a ajuns pentru prima dată într-o funcţie publică în Guvern în noiembrie 2012 atunci când, prin ordinul actualei sale şefe de partid, Maia Sandu, pe atunci ministră, a fost numită consilieră în cadrul Ministerului Educaţiei. Câteva luni mai târziu, Nicolaescu-Onofrei a fost numită viceministră a Educaţiei, funcţie pe care a deţinut-o până în august 2015. A plecat de la minister după ce în fruntea Ministerului Educaţiei, în locul Maiei Sandu, a fost numit un alt ministru.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.