Miniștrii propuși de Plahotniuc, respinși de Dodon: „trebuie să știi care este diferența dintre aspirină și paracetamol”

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele privind numirea în funcții a celor doi miniștri propuși de PDM. Anunțul a fost făcut de președinte în cadrul unei emisiuni la postul NTV Moldova. Acesta a declarat că, personal, nu are nimic împotriva Silviei Radu, dar crede că „trebuie să știi care este diferența dintre aspirină și paracetamol”. Totodată, Dodon a menționat că are întrebări privind integritatea candidaturii lui Nicolae Ciubuc.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului a scris că Pavel Filip are „miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți”, dar și că instanța constituțională din R. Moldova este o filială a Partidului Democrat din Moldova.

La rândul său, pe aceeași pagină de socializare, Pavel Filip a anunțat că se va adresa, din nou, Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea blocajui instituțional, în cazul în care Igor Dodon va refuza pentru a doua oară semnarea decretelor pe numele celor doi.

Polemicile între președinte și premierul Pavel Filip au loc cu cinci luni înainte alegerile parlamentare.

În cadrul briefing-ului din 18 septembrie 2018 al Partidului Democrat, Silvia Radu a fost propusă pentru funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar Nicolae Ciubuc în funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Igor Dodon a fost suspendat din funcție de două ori pentru că a refuzat repetat să semneze decretele de numirea în funcție a mai multor miniștri propuși de Partidul Democrat.

Drept argument, președintele susținea că unii candidați ar fi dat dovadă anterior de lipsă de profesionalism și inconsecvenţă. Președintele a acționat diferit însă în cazul unei alte candidaturi propusă în noul Guvern. Astfel, în luna martie curent, Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Justiției a magistratei Victoria Iftodi, candidatura PDM la acest post. Șeful statului și-a explicat atunci decizia prin faptul că o cunoaște personal de foarte mult timp pe Iftodi și că aceasta este „una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate”.

Potrivit legii, președintele statului poate respinge o singură dată candidaturile la funcțiile de ministru. În cazul în care Igor Dodon va refuza să semneze decretele, scenariile anterioare s-ar putea repeta. Igor Dodon ar putea fi suspendat temporar din funcție în privința exercitării atribuțiilor de numire a miniștrilor, decretele urmând a fi semnate de președintele parlamentului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian 007

    Da chiar este idiot ăsta! Ea va fi ministră politică și nu-i trebue ei să știe de aspirină și paracetamol! Ca ministră nu se va ocupa de aspirină și paracetamol, ci de manajement! Va avea subalterni pentru aspirină și paracetamol! Pe de altă parte totul este un bâlci pentru electoratul handicapat al idiotului mancurt Dodon! Și pentru ceilați este obiect de discuție. Adică, vedeți voi, cum eroul nostru
    european Plahotniuk se luptă cu idioțenia de monstru mancurt, spionul rusesc Dodon? Dormiți fără grijă mai departe. Cursul european al Moldovei este în mânile unui om puternic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *