Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul Ambasadei SUA în R.…

Mesajul Ambasadei SUA în R. Moldova, în contextul ultimelor evenimente politice de la Chișinău

Într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova vine cu un mesaj de sprijin către liderii politici de la Chișinău.

Nota publicată de ambasada SUA în R. Moldova

„Statele Unite susțin eforturile premierului Maia Sandu, ale președintelui Igor Dodon și ale coaliției de guvernare pentru a depăși actualul impas politic.

Reformele critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova au fost deja întârziate de prea mult timp.

În calitate de prieten al Moldovei, solicităm liderilor politici ai țării să ajungă rapid la consens asupra unei soluții care să păstreze calea către reforma justiției și să permită guvernului să lucreze pentru îmbunătățirea vieții tuturor moldovenilor”.

Deputații se întrunesc în ședință plenara astăzi, 8 noiembrie, la ora 15:00.

Pe ordinea de zi este un singur subiect: adresarea premierului Maia Sandu, care la 6 noiembrie curent și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. 

Miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Miercuri seara, 6 noiembrie, după decizia luată de Guvern, privind asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi au avut o întrevedere, în cadrul căreia Igor Dodon i-au cerut Maie Sandu să retragă proiectul.

Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul nu va retrage proiectul privind asumarea răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, așa cum a cerut președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.