Membru al Delegației NDI: Instanțele de judecată nu trebuie utilizate pentru manipularea procesului electoral

Michael Carpenter, membru al Delegației Institutului Național Democratic (NDI) de la Washington, SUA, care desfășoară în aceste zile o misiune pre-electorală de evaluare în R. Moldova, afirmă că instanțele de judecată nu ar trebui utilizate „pentru manipularea procesului electoral”.

Afirmația a fost făcută în contextul discuției despre anularea, prin intermediul justiției, a rezultatelor turului II al alegerilor locale din mun. Chișinău, desfășurat pe 3 iunie 2018.

„Comunitatea Internațională, dar și părțile interesate din R. Moldova au exprimat multe îngrijorări referitor la anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău și eu cred că cheia pentru viitor este îndemnul către toate părțile interesate să nu utilizeze instanțele de judecată pentru manipularea procesului electoral. Cred că pe acest caz comunitatea internațională s-a exprimat destul de unanim”, a menționat Michael Carpenter, membru al Delegației Institutului Național Democratic (NDI) de la Washington, SUA, care au desfășurat o misiune pre-electorală de evaluare pentru alegerile parlamentare din 24 Februarie 2019 în Moldova.

Întrebat despre eliminarea „zilei tăcerii” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Michael Carpenter consideră că eficiența acestei măsuri se va vedea cel mai bine în cadrul alegerilor propriu zise.

Delegația NDI s-a aflat în R. Moldova în perioada 12-15 decembrie pentru a evalua la ce etapă se află pregătirile pentru alegeri, inclusiv mediul legal și politic, printr-o serie de întâlniri cu reprezentanți ai statului și organelor electorale, potențiali candidați pentru funcția de deputat, lideri ai partidelor politice și reprezentanți ai societății civile, mass-media și comunității internaționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Pot a spune ceo spune, ca tot blablauri ramine. Tot dondon cu Plaha vor face ce vrea ei din alegeri si cu alegeri … norodu tot prostit va fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *