Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu şi Igor Dodon…

Maia Sandu şi Igor Dodon despre desfășurarea alegerilor locale generale: „Cele mai libere și corecte alegeri”

Maia Sandu este mulţumită de modul în care s-au desfăşurat alegerile locale din 20 octombrie 2019. Premierul a calificat scrutinul drept unul dintre cele mai libere, corecte şi democratice de la independenţă. Igor Dodon, este şi el de aceeaşi părere cu Mai Sandu. Totodată, acesta a venit cu un apel către partide şi politicieni să manifeste maturitate politică în campania pentru turul doi al alegerilor şi să desfăşoare o competiţie electorală corectă.

Maia Sandu le-a mulţumit alegătorilor pentru voturile acordate candidaţilor Blocului ACUM şi a făcut apel de mobilizare pentru turul doi, care urmează să fie organizat în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Chişinău, la 3 noimbrie.

De această dată am avut altfel de alegeri față de modul în care se organizau acestea în timpul regimului Plahotniuc: oamenii nu au venit siliți la vot, cetățenii nu au fost plătiți, șantajați, amenințați să voteze într-un anume fel, au lipsit autobuzele pline cu oameni aduși organizat din regiunea transnistreană, instituțiile publice nu au fost folosite de către politicieni în campanie, existența numărului mare de candidați, fapt care vorbește despre caracterul liber al alegerilor, lipsa cazurilor de violență, aproape că nu au existat încercări de corupere a electoratului”, a scris prim-ministra pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului, Igor Dodon, se declară mulţumit de rezultatele obținute de formațiune în Chișinău. Acesta a mai îndemnat partidele să-și respecte alegătorii și să lucreze în folosul lor, iar în turul doi să facă o campanie electorală corectă.

Remarc rezultatul extraordinar obținut de PSRM în aceste alegeri, partidul pe care l-am creat nu cu foarte mulți ani în urmă și care, după ce recent a devenit cel mai reprezentativ partid din Parlament, ieri a confirmat oficial că este și cel mai puternic partid din țară, obținînd cea mai mare susținere politică la alegerile locale generale. Un rezultat foarte bun a înregistrat și pe Chișinău, unde și-a mărit numărul de mandate în Consiliul Municipal și a cîștigat detașat primul tur pentru alegerea primarului. Este un nivel înalt de încredere fără precedent obținut de socialiști în alegeri, dar și o responsabilitate pe măsură”, a comentat Dodon.

Potrivit rezultatelor finale în urma scrutinului de ieri, 20 octombrie, din cadrul alegerilor locale generale, niciun candidat la şefia capitalei nu a obținut scorul necesar, adică peste 50 la sută din voturile valabil exprimate, pentru a fi ales în funcția de primar general al capitalei.

Astfel, peste două săptămâni va fi organizat turul doi de scrutin, unde se vor duela primii doi candidați, Ion Ceban și Andrei Năstase, care au obținut cele mai multe voturi la alegerile de ieri, 20 octombrie.