Maia Sandu: „Plahotniuc construiește în Moldova ceea ce construiește Putin în Rusia”

Cele mai mari riscuri ale securității R. Moldova nu sunt dușmanii din exterior, ci problemele interne, cum ar fi corupția, oligarhii și capturarea statului. Acesta este mesajul afișat de membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a organizat un flashmob în fața hotelului din centrul capitalei unde pe parcursul zilei de astăzi are loc Conferința interparlamentară cu genericul „Georgia, R. Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”. Președinta PAS, Maia Sandu a declarat că forța politică pe care o conduce a decis să iasă în stradă pentru a transmite celor peste 150 de oficiali, experți și diplomați care participă la Conferință că, de fapt, problemele R. Moldova sunt generate de „grupurile oligarhice”, care controlează instituțiile statului și că guvernarea actuală este cea mai coruptă dintre toate câte le-a avut statul până în prezent.

„Riscurile cele mai mari pentru R. Moldova sunt corupția, oligarhii și capturarea statului. Prin subminarea instituțiilor statului, prin slăbirea și controlarea lor de către grupuri de interese, grupuri oligarhice, aceste instituții devin slabe, inclusiv în raport cu pericolele externe, mai ales dacă vorbim despre pericolele care vin de la Kremlin. Unul dintre mesajele noastre este că Plahotniuc încearcă să construiască în R. Moldova ceea ce Putin construiește în Rusia. Plahotniuc și Partidul Democrat din Moldova întreprinde tot posibilul pentru a omorî democrația ori noi suntem aici pentru a ne apăra drepturile, libertățile, pentru a apăra procesul democratic”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, care afirmă că a decis să organizeze un flashmob drept răspuns la interdicția de a intra în sediul edificiului unde are loc Conferința.

La rândul său, secretarul general al PAS, Igor Grosu, admite că există un pericol exterior din Est, dar consideră că deplasarea accentului pe faptul că pericolul ar veni doar din exterior este o tactică veche.

„Noi vrem să transmitem un mesaj, în special oaspeților noștri, pentru că cei de pe loc cunosc opinia noastră. Nu doar dușmanii din exterior sunt principala problemă a societății noastre, problema securității statului este, în primul rând, în interiorul țării și ea se numește oligarhul, oligarhia, se numește manipularea, propaganda, se numește instituții capturate”, a declarat secretarul general al PAS, Igor Grosu.

Astăzi, 2 martie, la Chișinău are loc prima Conferință interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate.  Circa 150 de oficiali, experți și diplomați se întâlnesc în capitala R. Moldova pentru a discuta chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților  Parlamentelor  R. Moldova, Georgiei și Ucrainei.

 

Foto: captură privesc.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Reporter

  Mai rău, Doamnă, mai rău! Plahotniuk construește societate de slavi, care să se înădușe în beșina proprie! Pe când Putin construește imperiu țarist, pe care să-l izbească în vecini! Dar oricum la Dumneata este bine Doamnă, că în comparație cu ceilalți încerci să gândești!

 2. Maxim

  Adica s-au intalnit aceste state pentru a opri hartuiala rusilor asupra noastra si iese Maia, pro-europena la protest? Adica n-au iesit pro-rusii, dar a iesit Maia sa protesteze.

 3. Asa-zisul partid democrat si individul care s-a autodeclarat seful lor si coordonatorul guvernarii sunt ca viermii care rod trunchiul din interior. Macar Putin isi apara tara sa, nimicniciile astea insa o distrug din interior pe a lor, o jefuiesc si nici nu le pasa de viitorul ei. S-au adunat la claca, au facut declaratii de claca si cu asta basta. Ursul Siberian doarme linistit. O tara normala are politicieni normali. O tara mica, precum Rep.Moldova, ha(r)tuita de niste nimicnicii, e ca gloaba.

 4. Romaha

  aista ii bred, plaha nici nu pte pe ling Putin …occidentul absolut pe toti ia criticat in afara de slugile lor, si pe eltin pin lo kilit cu rachiu

 5. Lider Moldovan

  Printre comentarii la voi sunt și foarte interesante! Păcat că comentariile acceptate nu se afișează tot timpul. Ca să le accesezi trebuie să postezi măcar un caracter/simbol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *