Maia Sandu: Peste încă cinci ani, nu știu dacă în R. Moldova va mai fi o masă critică de oameni care cred în democrație

Recent, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a vorbit într-un interviu pentru Radio Europa Liberă despre schimbările din partid, pregătirile pentru următoare alegeri și  protestul preconizat pentru 17 septembrie. 

 „Trebuie să obținem puterea, pentru că, altfel, dacă nu folosim această șansă, peste încă cinci ani de zile, nu știu dacă în R. Moldova va mai fi o masă critică de oameni care cred în democrație, care cred în stat de drept, pentru că oamenii s-au cam săturat să aștepte, au tot fost decepționați, mulți au plecat și mulți stau pe bagaje să plece, și pleacă oameni competitivi, cu gândire critică, pleacă, în special, electoratul nostru, electoratul proeuropean. De aceea, noi nu avem nicio scuză, noi trebuie să reușim la următoarele alegeri”, a punctat Sandu.

Totodată,  Maia Sandu a  venit cu precizări în legătură cu protestul de duminică.

 „Noi mergem să spunem în continuare că noi nu ne-am conformat acestei situații, noi în continuare considerăm că acest sistem (mixt, n.r.) este antidemocratic și este menit să fure votul, în special al simpatizanților noștri și că nu îl acceptăm”, a adăugat lidera PAS.

Amintim că înainte de încheierea protestului din 30 iunie curent, lidera PAS, Maia Sandu şi liderul PPDA, Andrei Năstase au anunţat data următorului protest. Astfel, oamenii au fost chemaţi la un nou protest pe data de 17 septembrie, la ora 12.00, în PMAN.

Pe 30 iunie, oamenii s-au adunat la Parlament pentru a cere anularea legii privind sistemul electoral mixt. Ulterior, mulţimea a pornit într-un marş spre sediul PSRM şi PDM, precum şi cel al Ministerului Afacerilor Interne.

Mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral.   Pe 20 şi 21 iulie curent au avut loc proteste atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament. Oamenii au cerut anularea votului mixt.

La 20 iulie curent, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie, legea a apărut în Monitorul oficial.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *