Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu insistă pe validarea…

Maia Sandu insistă pe validarea alegerilor: „Ei au comis abuzurile, ei trebuie să găsească soluția”

Maia Sandu susține că scopul protestelor organizate după invalidarea alegerilor locale au drept scop primordial eliberarea țării dintr-un regim autoritar, dar și pentru a insista pe eliminarea abuzurilor și validarea mandatului lui Năstase. Întrebată în cadrul emisiunii „Important” cu Gheorghe Gonța cum este posibil însă acest lucru, lidera PAS nu a putut oferi un răspuns.

„Așteptăm ca instituțiile statului care au comis aceste abuzuri să le elimine. Și nu e problema mea sau a domnului Năstase pe ce cale. E problema lor. Ei au comis abuzurile, ei trebuie să găsească soluția”, a precizat Maia Sandu.

Lidera PAS este de părerea că presa a acordat prea multă atenție declarațiilor judecătoarei Rodica Berdilo, care a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău și care susține că și-a făcut meseria: „Îmi pare rău că presa acordă atenție unui asemenea mesaj în loc să acorde atenție mesajului care a venit de la Bruxelles”.

„Acum câteva luni UE a anulat tranșa care trebuia să vină pentru reforma justiției pentru că s-a constat  că nu există nici o justiție. Aceste reacții care vin din partea judecătorilor denotă frică. Și ar trebui să le fie frică pentru că slujesc unui regim autoritar”, a mai adăugat Maia Sandu.

Lidera PAS este de părerea că în spatele invalidării alegerilor se află Vlad Plahotniuc, fără a-și argumenta însă poziția. Aceasta consideră că liderul democraților l-a pus pe Pavel Filip într-o situație proastă pentru că Guvernul trebuie să primească asistență financiară din afara țării, care însă s-ar putea să nu mai vină în aceste condiții. De cealaltă parte, atât Vlad Plahotniuc, cât și Pavel Filip, neagă că Partidul Democrat ar avea de câștigat de pe urma invalidării alegerilor și că ar sta în spatele acestei decizii.

Maia Sandu a insistat pe ideea că soluția este validarea mandatului lui Năstase, nicidecum numirea acestuia în funcția de viceprimar de către Ruslan Codreanu, numirea prin Consiliul Municipal sau organizarea alegerilor repetate.