Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: „Igor Dodon promovează…

Maia Sandu: „Igor Dodon promovează interesele Kremlinului și face jocul lui Plahotniuc”

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), partid care numără printre inițiatorii și organziatorii protestului din 17 septembrie prin intermediul căruia se cere anularea modificării sistemului electoral, a îndemnat cetățenii să iasă în stradă pentru a exprima în mod pașnic dezacordul față de acțiunile guvernării și față de „coaliția PDM-PSRM”. Politiciana a scandat lozinci antiguvernamentale și a îndemnat cetățenii să-și ceară, rând pe rând, toate drepturile, deoarece actuala guvernare înseamnă pentru popor „migrație, sărăcie și deznădejde”.

„Am revenit în stradă pentru a ne apăra democrația, dreptul de a alege, pentru a putea schimba pe cale pașnică această guvernare coruptă, anticopulară. Astăzi, mai mult ca niciodată, democrația din R. Moldova este în pericol. Niciodată, de la independețță încoace, niciun partid care a obținut mai puțin de 15% nu a acaparat puterea. PDM a uzurpat puterea și a împărțit-o cu Dodon. Plaha cu Dodon la tomberon!”, a scandat împreună cu protestatarii Maia Sandu.

„Lor le place la guvernare. Guvernarea lor înseamnă corupție, nepotism, manipulare. Pentru noi, guvernarea lor înseamnă migrație, sărăcie, deznădejde. Noi nu vrem o asemenea guvernare! Jos mafia!”, a declarat lidera PAS în fața mulțimii. Maia Sandu a acuzat PDM că și-a subordonat toate instituțiile statului, printre care și cele de drept, precum procuratura și Ministerul Justiției. Aceasta a declarat că partidul care se numește democrat, de fapt, ucide democrația în R. Moldova.

În viziunea Maiei Sandu, încercările PDM de a speria și intimida cetățenii sunt o metodă de a-i face să renunțe la luptă și să plece din țară. Totodată, lidera PAS a declarat că toate deciziile statului se iau la GBC (Global Business Center, sediul liderului PDM, Vladimir Plahotniuc – n.r.), dar a precizat că în Constituția R. Moldova nu se regăsește un asemenea termen.

„Acest partid care își spune pro-european a ignorat toate mesajele de la Bruxelles. Igor Dodon, care a promis să lupte împotriva oligarhilor, pe față promovează interesele Kremlinului și face jocul lui Plahotniuc. Această guvernare nu ne reprezintă. Jor Guvernarea!”, a încheiat Maia Sandu discursul.

Ulterior, aceasta a îndemnat protestatarii să meargă în marș spre sediul postului public de televiziune, Moldova 1. Aceasta a argumentat destinația prin faptul că este necesar de „a reaminti” acestei instituții că „este una publică și nu de buzunar”.

Ulterior, cu un discurs a urcat pe scena improvizată din fața Parlamentului și președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase. Acesta, la fel, a îndemnat oamenii să nu cedeze și a declarat că R. Moldova nu își poate permite să aibă la guvernare un partid separatist care este întreținut din banii cetățenilor.

„Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul. Vom adopta o rezoluţie care neapărat va ajunge la partenerii externi, prin care să le spunem că există aici o populaţie care suferă. Aici la capătul Europei nu ne permitem o zonă gri. Nu putem permite ca un regim separatist să fie întreținut din banii noştri prin facturile la energia electrică”, a mai spus liderul PPDA, punctând: „Plahotniuc și Dodon ne consideră naivi, proști. Armata este umilită de un proxenet și de un Dodon. Bangdiții geopolitici… Noi nu cedăm!”.

Citiți și

(LIVE TEXT/VIDEO) Protestatarii, în marș spre televiziunea națională: „Să reamintim că este publică, nu de buzunar”

Foto antet: privesc.eu