Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: „Demisia Procurorului General…

Maia Sandu: „Demisia Procurorului General este un lucru benefic. Procuratura a fost spectator la „furtul miliardului”

Fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, consideră benefică demisia Procurorului General, Corneliu Gurin, sub conducerea căruia, spune ea, Procuratura a fost „un spectator la ”furtul miliardului” și partașă la acțiuni îndoielnice”. Totodată, Maia Sandu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modalitatea de selectare a viitorului Procuror General al R. Moldova.

„Trebuie selectat printr-o procedură transparentă și publică. În acest sens, primordială este desemnarea unei comisii de concurs din care să facă parte oameni credibili, care nu au niciun fel de legatură cu majoritatea parlamentară încropită pe întuneric. Implicarea societății civile și a presei independente este la fel de importantă. De asemenea, trebuie elaborate criterii clare de eligibilitate pentru candidați, proceduri previzibile de desfășurare a concursului (probă scrisă, interviu, verificarea integrității etc.) și indicatori de evaluare meritocratică a competențelor profesionale. Toate acestea vor fi în măsură să evite practicile nefaste cînd decizia finală a comisiei se lua printr-un simplu vot al membrilor comisiei de concurs. Doar în așa fel, cele mai bune persoane vor fi motivate să-și depună dosarele, iar concursul să nu se transforme într-o farsă, așa cum s-a întîmplat în trecut în cazul selecției celor trei șefi de instituții – a directorului CNA, a Procurorului General și a Guvernatorului Băncii Naționale”, a punctat Maia Sandu într-o postare pe o reţea de socializare. 

Fosta ministră, care acum pregăteşte lansarea propriului partid politic, spune că nu crede că guvernarea își dorește un concurs credibil pentru selectarea Procurorului General, dar că va urmări îndeaproape acest proces și, la fiecare încercare de fentare, va informa opinia publică și partenerii de dezvoltare.