Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu cere prezentarea completă…

Maia Sandu cere prezentarea completă a raportului Kroll 2

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a adresat astăzi, 12 martie, o scrisoare Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în care a cerut publicarea versiunii complete a Raportului Kroll 2.

„Sinteza raportului de investigație, publicată la 21 decembrie 2017 de BNM, nu este în măsură să ofere societății răspunsuri exhaustive cu privire la toți cei care au participat la așa-numitul „jaf al secolului”, soldat cu dispariția din cele trei bănci a aproximativ unui miliard de dolari SUA, sumă ulterior transformată în datorie publică. Oamenii au dreptul să cunoască cine sunt vinovați de „furtul miliardului”, a cărui acoperire a fost pusă pe umerii cetățenilor”, susține Sandu.

Amintim că săptămâna trecută Banca Națională a Moldovei  a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

„Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din R. Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A.  și Unibank S.A.. Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din R. Moldova de către reprezentanții Kroll, conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional”, susțin reprezentanții BNM.

O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM-ului.  Sinteza conține 57 de pagini și opt capitole care descriu, printre altele,  metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Șor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase. Mecanismele identificate de experți „care par să fi permis să se producă frauda și să rămână nedetectată” sunt: „prezentarea greșită  de către cele trei bănci a rapoartelor de lichiditare în adresa BNM, asigurarea împrumuturilor împotriva garanțiilor suspecte; excluderea anumitor membri ai consiliului de administrație de la procesul de luare a deciziilor și ignorarea preocupărilor ridicate de angajații de rang înalt ai băncilor, care, împreună, au permis ca împrumuturile la scară largă să continue să atingă niveluri nesustenabile în 2014”. Experții precizează că o parte din fluxurile de fonduri care au fost descoperite până în prezent au scos la iveală un număr de persoane care fie ar fi făcut parte din administrarea activității frauduloase suspectate, fie că ar fi obținut un beneficiu din fluxul de fonduri. Încasările în conturi personale sau în companii legate de aceste persoane au totalizat aproximativ 50 milioane USD.

Potrivit BNM, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.