Mai mulți deputați critică intenția majorității parlamentare de a aproba reforma fiscală

Fracțiunea PLDM a cerut excluderea de pe ordinea de zi a pachetului de legi privind „mica reformă fiscală”, anunțată acum câteva zile de premier de la tribuna PDM, și aprobată de Guvern. Deși inițiativa a fost susținută și de liberali și de socialiști, aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

„Cerem excluderea de pe ordinea zi deoarece aceste proiecte nu au respectat parcursul procedural. Au fost încălcate prevederile legii privind transparența în procesul decizional”, a declarat deputatul liberal-democrat Tudor Deliu.

De aceeași părere a fost și președintele fracțiunii PL, care a menționat că deputații au deja o practică de a introduce proiecte importante în ultimele zile ale sesiunii, astfel încât legislativul să nu reușească să ia cunoștință de ele.

„Vă amintesc că am trecut odată prin această idee. Pe de o parte este un lucru bun să micșorăm cota de impozitate, dar aici sunt și niște lucruri ascunse, util promovate, care ne amintesc că a mai fost un proiect și atunci partenerii noștri europeni ne-au atras atenția că acesta încalcă prevederile Acordului de Asociere și se urmărește legalizarea capitalului furat poate și din bănci și de la oameni. Cel mai strașnic este că ieri a apărut proiectul. Nu fugăriți deputații. Eu știu majoritatea ce face”, a menționat Mihai Ghimpu.

Ulterior, după ce au părăsit sala în semn de protest pentru că nu le sunt acceptat propunerile, și socialiștii au menționat că nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect, or în opinia lor, astfel de reforme se fac la începutul sesiunii, nu pe ultima sută de metri.

„Legea privind amnistia fiscală are mai multe semne de întrebare. Chiar dacă autorii au inclus că nu cad su incidența acestei legi funcționarii publici, demnitarii, procurorii, judecătorii, deputați, aceștia nu au precizat dacă în acest caz sunt incluse și rudele și persoanele afiliate acestor proiecte. Nu au inclus acest lucru și cred că e e o portiță foarte clară. Sunt mai multe semne de întrebare”, a spus Zinaida Greceanîi, lidera fracțiunii PSRM.

„Se încearcă pe lângă unele proiecte să se promoveze și altele cu diferite scopuri sinistre. Acest proiect nu înseamnă decât reciclarea banilor murdari și legalizarea unor profituri obținute ilegal, care au fost infiltrare în Republica Moldova prin diverse metode. Autorii acestui proiect se apără spunând să subiecții declarării voluntare a bunurilor sunt cetățenii R. Moldova, cu excepția persoanelor fizice care au ocupat sau ocupă funcția de președinte al țării, prim-ministru etc. Dar oare, stimați guvernați, nu suntem noi țara unde cei mulți demnitari de rang înalt își pun averile pe soacre, nepoți și alte rude îndepărtate?”, s-a dat cu părerea și deputata Alina Zotea.

VIDEO/ PL, despre reforma fiscală: Cei aflați la conducere legalizează spălarea banilor

„Ieri, PCRM încercând să se pregătească de ședință a încercat să găsească proiectul așa-numitei reforme în sistemul fiscal și la ora 11 seara acest pachet încă nu era plasat pe site. Ce vorbă poate fi despre un proces democratic, dacă noi deputații nu putem accesa aceste proiecte care se prezintă o reformă importantă pentru dezvoltarea Republicii Moldova?”, a susținut deputata PCRM Ina Șupac, după ce fracțiunea sa a părăsit ședința.

Ulterior, PSRM, PCRM, PL și PLDM au părăsit sala de ședințe în semn de protest.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sandu

    Este important pentru cei care critica ca acest proiect sa nu treaca, fiindca este un proiect cu adevarat bun, de asta si se tem. Este un proiect care il vrea sa-l introduca orice fractiune parlamentara, avand in vedere ca el tinteste toti cetatenii RM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *