MAEIE: Pașapoartele diplomatice vor fi retrase de la foștii demnitari care vor încerca să le utilizeze

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că foștii demnitari care utilizează în continuare pașapoartele diplomatice vor fi deposedați de aceste acte.

MAEIE menționează că realizează în permanență evidența actelor de identitate speciale din sistemul național de pașapoarte și că după alegerile parlamentare din 24 februarie a solicitat instituțiilor responsabile restituirea pașapoartelor diplomatice și de serviciu de către beneficiarii care au pierdut dreptul să le dețină.

„Prin urmare, în vederea neadmiterii utilizării ilegale a actelor de identitate speciale, MAEIE a transmis Ministerului Afacerilor Interne lista persoanelor a căror documente speciale au fost declarate nevalabile, pentru a fi incluse în sistemele informaționale și bazele de date disponibile și a o răspândi prin canalele de legătură avute la dispoziție, în vederea consultării şi accesării acesteia de către autoritățile competente ale statelor străine, membre ale Interpol, Europol etc. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția foștilor beneficiari de documente speciale că în eventualitatea prezentării actelor de identitate menționate, la punctele de trecere ale frontierei de stat a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne va retrage documentele respective și le va remite către MAEIE pentru a fi eliminate din sistemul național de pașapoarte, fiind considerate nevalabile”, precizează ministerul.

La 3 august, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, anunța că a depistat faptul că de pașapoarte diplomatice beneficiază și foști demnitari. În context, acesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice.

Foto: mfa.gov.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *