Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAEIE confirmă cererea de amânare…

MAEIE confirmă cererea de amânare temporară de pe agenda ONU a chestiunii privind „retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”, în vederea „obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia”

MAEIE a venit cu reacție după ce ZdG a publicat o știre ce vizează conținutul unor documente, care arată că la 20 octombrie curent, autoritățile R. Moldova au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să NU fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017. Actul este semnat de  reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru. Astfel, MAEIE notează că retragerea temporară de agendă a subiectului s-a făcut cu scopul de a obține un sprijin mai larg în favoarea acestei rezoluții.

„Ministerul ţine să reitereze faptul că autorităţile moldoveneşti au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova aşa după cum aceasta este stipulat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a R. Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999.

Or, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a R. Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia”, se spune în comunicatul emis de MAEIE.

Totuși, reprezentantul Serviciului de presă al MAEIE nu a confirmat pentru ZdG o dată anume la care ar putea fi discutat subiectul la ONU. 

Analistul Oazu Nantoi este de părere că această decizie de retragere temporară de pe agenda ONU a subiectului dat,  ar putea fi o invitație la târg din partea R. Moldova către Rusia.

 „În cazul dat, retragerea acestei rezoluții, probabil – asta ar trebui de întrebat pe dl Galbur (Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, n.r.), dar probabil este o invitație la târg din partea R. Moldova, sau din partea dlui Plahotniuc pentru administrația de la Kremlin. Dar, înțelegeți, e o situație ingrată când trebuie să vorbesc despre ceea ce nu are nimic comun cu funcționarea statului”, a spus Nantoi

La sfârșitul lunii august, reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru cerea retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, citând și un pasaj din declarația Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), adoptată în 1999, în care era salutată „obligaţia Federaţiei Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002″.

Totodată, la 22 septembrie curent,  Pavel Filip a ținut  un discurs în numele R. Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării ONU, unde a cerut ca subiectul legat de prezența militară rusă în R. Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

 

Citiți și: (doc) Exclusiv! R. Moldova a cerut excluderea de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană