Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAEIE condamnă atacul din Turcia

MAEIE condamnă atacul din Turcia

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă cu fermitate atacul terorist care a avut loc pe 20 august 2016, în Gaziantep, Turcia, soldat cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi.

„Ministerul își exprimă solidaritatea cu autoritățile Turciei, regretul profund pentru pierderile de vieți omenești, compasiunea fată de familiile îndurerate. Ministerul reiterează angajamentul ferm al R. Moldova în combaterea tuturor formelor de terorism și reafirmă necesitatea conjugării și intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestora”, este menționat într-un comunicat de presă transmis de Minister.

Amintim că ieri, 21 august, cel puţin 50 de per­soane au murit, iar alte 94 au fost rănite într-o explo­zie care a avut loc la o nuntă în sudul Tur­ciei, la Gazian­tep, loca­li­tate situ­ată la apro­xi­ma­tiv 95 km de ora­şul sirian Alep. Auto­ri­tă­ţile turce au pre­ci­zat că ar fi vorba de un atac tero­rist, rela­tează BBC News online.

Guver­na­to­rul regio­nal Ali Yer­li­kaya a decla­rat că explo­zia este un „atac tero­rist”, pro­vo­cată de un aten­ta­tor sinu­ci­gaş, rela­tează agenţia de presă Ana­dolu, citată de BBC. Potri­vit CNN, auto­ri­tă­ţile sus­pec­tează că defla­gra­ţia a fost pusă la cale de gru­pa­rea tero­ristă Stat Isla­mic sau PKK, dar niciuna din orga­ni­za­ţi­ile extre­miste nu a reven­di­cat ata­cul.

Erdo­gan a pre­ci­zat că sco­pul unor ast­fel de ata­curi, pre­cum cel de la Gazian­tep, „este acela de stârni neînţe­le­geri între dife­ri­tele gru­puri etnice din Tur­cia, cum ar fi arabi, kurzi şi turc­meni şi să incite la divi­ziune pe cri­te­rii etnice şi reli­gi­oase”.

Mulţi jiha­di­şti con­si­deră kur­zii ca fiind unul din­tre prin­ci­pa­lii lor duş­mani, pen­tru că kur­zii joacă un rol impor­tant în lupta împo­triva Sta­tu­lui Isla­mic atât în Siria, cât şi în Irak.