Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liviu Volconovici promovează, în funcția…

Liviu Volconovici promovează, în funcția de ministru, proiecte favorabile Universității Agrare

În funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici promovează proiecte în beneficiul Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), instituție pe care a condus-o până la accederea în Guvern și la care ar putea reveni după ce își va încheia mandatul.

Unul dintre proiectele elaborate de Ministerul condus de Liviu Volconovici prevedea fuziunea SA „Centrul Agroalimentar din Chişinău”, ÎS „Staţiunea Didactico – Experimentală „Petricani” şi ÎS „Staţiunea Didactico – Experimentală „Stăuceni” cu modificarea denumirii în Instituţia Publică „Staţiunea Didactico-Experimentală a UASM”, care urma să fie o filială a UASM. Totodată, se propunea transmiterea cu titlu gratuit către Universitatea Adrară a 3 697 ha de terenuri agricole care aparţin „Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău” (Stăuceni) şi Staţiunilor Didactico-Experimentale „Chetrosu” şi „Petricani”, inclusiv plantaţiile perene, construcţiile hidrotehnice şi alte construcţii amplasate pe respectivele terenuri. Proiectul însă a fost avizat negativ de Centrul de Implementare a Reformelor şi a fost stopat.

Un alt proiect favorabil UASM, propus de Liviu Volconovici în iunie, curent, prevedea transmiterea IP „Centrul de Perfecţionare în Domeniul Mecanizării Agriculturii” din administrarea MADRM în cea a UASM. Şi acest proiect a fost avizat negativ şi blocat de Centrul de Implementare a Reformelor.

MADRM a elaborat şi un proiect care prevede transmiterea unui investitor privat a bunurilor imobile ale UASM de pe bd. Grigore Vieru, 10 (care au aparținut fostului Liceu Agricol), în schimbul „efectuării lucrărilor necesare în vederea modernizării şi dezvoltării bazei tehnico-materiale a UASM din str. Mirceşti, mun. Chişinău, în care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea UASM”. Proiectul se află în prezent în curs de examinare, urmând să primească şi avizul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În același timp, odată cu numirea lui Volconovici la Ministerul Agriculturii, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului. Spre exemplu, Artur Goia, un apropiat al lui Augustin Volconovici, fiul ministrului, a fost numit în martie curent administrator al ÎS „Staţiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni”, iar Victor Brateţchi, până nu demult inginer la UASM, a fost numit administrator interimar al ÎS „Staţiunea Didactico-Experimentală Petricani”.

Mai mult despre schimbările la șefia instituțiilor de stat din subordinea Ministerului Agriculturii, citiți AICI.

Liviu Volconovici a devenit ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) la 10 ianuarie 2018, în urma reformei guvernului, ocupând locul lui Vasile Bâtcă. Până a deveni ministru, Volconovici a fost, în perioada ianuarie – iunie 2017, rector interimar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), apoi rector, fiind ales în funcţie pe 20 iunie 2017 pe termen de 5 ani.