(video/Text) Mii de oameni în PMAN

Astăzi, Duminică, 24 aprilie 2016, mii de oameni sunt așteptați în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a protesta împotriva guvernării. Manifestația este organizată de Platforma „Demnitate și Adevăr” și va începe la ora 12.00. ZdG va transmite, în regim liveText , cele mai importante evenimente din centrul Capitalei.

Reprezentanții Platformei au îndemnat oamenii din toate colțurile țării să vină la protest. Ieri, a anunțat că va ajunge în PMAN și Maia Sandu, lidera gru­pu­lui de ini­ţi­a­tivă a Par­ti­du­lui Acţiune şi Soli­da­ri­tate, pentru a protesta împotriva regimului. Anterior, și PLDM a anunțat că se solidarizează cu protestul de astăzi, anunțându-și participarea.

Sâmbătă, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției, a anunțat că poliția va asigura ordinea publică. „Numărul forțelor de ordine prezente la aceste evenimente va fi suficient pentru asigurarea ordinii publice, a securității circulației rutiere și pentru a interveni, în caz de necesitate”, promite poliția, care îndeamnă șoferii să evite centrul Capitalei. „Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă conducătorii auto să evite centrul capitalei, unde începând cu ora 10.00, în Piața Marii Adunări Naționale se vor aduna participanţii la întrunire:

Aceștia vor porni spre Piața Marii Adunări Naționale, din 4 puncte:

punctul 1:
Circ- bd. Renașterii- bd. Grigore Vieru- bd. Ștefan cel Mare și Sfânt- PMAN;

punctul 2:
Hotelul „Național”- bd. C. Negruzzi- bd. Ștefan cel Mare și Sfânt- PMAN;

punctul 3:
Memorialul Eternitate – str. Pan Halippa – str. Ismail – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt- PMAN;

punctul 4:
Uzina „Topaz”- str. Ion Creangă- bd. Ștefan cel Mare și Sfânt- PMAN.

Pe timpul marşurilor, circulaţia rutieră va fi restricţionată, fie sistată, pe traseele de deplasare şi redirecționată pe străzile adiacente acestora. Conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu maximă atenţie în zonele mai sus menţionate şi să respecte cu stricteţe indicaţiile inspectorilor de patrulare, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere.

553-protestePoliția susține că, participanţii sunt obligaţi:
să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;
să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;
în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive, sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

La fel, Inspectoratul Naţional de Patrulare anunţă unde poate fi parcat transportul auto:
bd. Renașterii (tronson: str. Calea Orheiului- parcarea de la Circ);
str. Calea Moșilor ( tronson: str. Petricani- magazinul moto);
parcarea de la Circ, pe dreapta;
parcarea de la Circ, în față;
str. Petru Rareș (tronson: str. Ierusalim- str. Albișoara);
str. Pan Halippa (tronson : str. A. Cozmescu- memorialul „Eternitate);
șos. Hâncești (sens giratoriu);
platoul din fața Academiei de Științe a Moldovei;
platoul din fața hotelului „Național”;
str. Ciuflea;
bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (tronson: CNA- Kentford);
str. Calea Ieșilor (tronson: Gh. Iablocikin- str. Milano);
str. Columna (TRACOM);
str. Mihai Viteazul (tronson: Ștefan cel Mare și Sfânt- str. Mitropolit Dosoftei).

„Poliția îndeamnă toți participanții la manifestație să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul scurt 902, sau să anunțe cel mai apropiat polițist”, se precizează în comunicatul IGP.

ZdG va transmite, în regim liveText cele mai importante evenimente din PMAN.

Update: 09.00: Mai multe surse afirmă că astăzi ar putea fi organizat și un protest în favoarea guvernării, mai mulți angajați ai întreprinderilor de stat anunțând că li s-a cerut să vină duminică, în Chișinău.

Update: 10.00: Partidul Liberal Reformator se alătură protestelor din centrul Capitalei. Printr-o declarație de presă, liderii partidului îndeamnă oamenii să vină în centrul Capitalei.

Update 11.00: Mai multe persoane îmbrācate în civil aparā clādirea Global Business Center din str. Cantemir,sediul gmc acolo unde este oficiul lui Vladimir Plahotniuc. Capitala este împânzita de politisti, care stau lânga cele mai importante institutii de stat.

Update 11.45: În PMAN, unde se aude muzică patriotică, au început să se adune oameni. Între timp, tot mai multe persoane susțin că nu pot ajunge în Chișinău pentru că rutele interurbane sunt foarte puține. Numărul acestora a fost micșorat pentru astăzi, cel mai probabil pentru a împiedica oamenii să ajungă în PMAN.

Update 12.00: În PMAN au ajuns deja peste o mie de oameni.

Vedeți Video din PMAN

Update 12.10: De pe scenă s-a anunțat că oameni din mai multe orașe ale țării sunt în drum spre Chișinău. Alexandru Cozer, unul din membrii Platformei DA anunță că transportul spre Chișinău este blocat, iar mai mulți oameni nu pot ajuge în Capitală. Unii din ei, vor să ajungă la protest, alții însă vor să vină în vizită la Chișinău. Toți însă nu ar avea această posibilitate.

Update 12.15: „Plahotniuc este deja la pușcărie. El se teme să iasă în oraș, să ia masa într-un restaurant, se teme să iasă printre oameni. foto protest pmanEl iese doar noaptea. Aceasta este o victorie a protestelor”, anunță Alexandru Cozer, de pe scena din PMAN.

Update 12.30: În PMAN au ajuns câteva mii de persoane, care scandează împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Organizatorii mulțumesc celor care vin în Piață și îi invită acolo și pe cei care stau în fața televizoarelor.

Update 13.30: În PMAN se scandează lozinci antiguvernamentale. La ora 13.00, protestul a început oficial, cu intonarea imnului R. Moldova. Organizatorii anunță că PMAN s-a umplut. „După Filat, Chirtoacă arestat” sau „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta”,maia sandu la protest scandează mulțimea. În mulțime a fost surprinsă Maia Sandu, ex-ministra Educației.

Update 13.40: După ce organizatorii au anunțat că mai multe autocare sunt oprite de poliție, care leinterzice să ajungă la Chișinău, Inspectoratul Național de Patrulare a venit cu un mesaj, prin care neagă informația.

„În legătură cu unele mesaje apărute pe rețelele de socializare, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu precizarea că angații poliției nu interzic vreunei unități de transport să se deplaseze la evenimentul din capitală; scopul instituției fiind siguranța rutieră, a cetățenilor și a ordinii publice, nicidecum îngrădirea dreptului oamenilor de a se exprima. Vă informăm, coloana unităților de transport care vine dinspre Strășeni a ajuns deja pe str. Calea Ieșilor, iar în capitală sunt amenjate locuri de parcare pentru toate unitățile de transport venite din raioanele țării. Rugăm participanții la eveniment să se exprime pașnic și să colaboreze cu oamenii legii, pentru desfășurarea liniștită a evenimentului”.

Update 13.50: Alex Cozer a anunțat de la microfon că o delegație din partea protestatarilor din PMAN va merge la sediul lui Plahotniuc, pentru a-i cere să organizeze alegeri anticipate. Precizăm că, sediul GBC este păzit de autocare, dar și de zeci de tineri îmbrăcați în civil.

Update 14.40: De pe scena din PMAN au vorbit mai multe persoane: Expertul în energetică Sergiu Tofilat, primarul de Taraclia, Serghei Filipov, condamnat recent în urma unei decizii judecătorești dubioase, dar și liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Acesta a citit o rezoluție prin care se cer alegeri parlamentare, concomitent cu cele prezidențiale. În Piață pot fi văzuți și alți politicieni: Oazu Nantoi (consilier PPEM), Maria Ciobanu, Tudor Deliu (deputați PLDM), Ion Hadârcă (lider PLR, ex-deputat).

Update 15.00: Protestul din Piața Marii Adunări Naționale, în imagini

Update 16.00: Oamenii continuă să protesteze și să scandeze împotriva guvernării.

Update 16.40: Protestatarii merg spre Global Business Center pentru a scanda împotriva lui Plahotniuc.

Update 17.00: Protestatarii au ajuns în preajma domiciliului lui Plahotniuc din str. Bulgară. Politia le interzice însă să se apropie. Oamenii încearcă să forțeze cordonul. Se dau lupte între politie si protestatari.

Update 17.10: Politia oprește oamenii care încearcă să ajungă la blocul unde locuieste Plahotniuc. Unii protestatari se plâng pe faptul că ar fi fost loviti de politisti. Si politia reclamă faptul că protestatarii ar arunca in ei cu pietre. Oamenii legii solicită să se protesteze pașnic. Protestatarii scandează “trădătorii”.

Update 17.30: Cordonul format de politisti s-a consolidat, iar multimea s-a calmat, deși există în continuare discuții în contradictoriu între poliție și protestatari. Unii polițiști sunt înarmați cu automate.

Update 17.40: Coloana de protestatari se îndreaptă spre Global Business Center din str. Cantemir, acolo unde este sediul mai multor companii dirijate de Plahotniuc.

Update 17.45: O parte din protestatari a ajuns deja la GBC, acolo unde au fost ” primiți” de sute de polițiști înarmați, care au format două cordoane. Protestatarii flutură tricolorul, în timp ce numărul polițiștilor care se adună în jurul clădirii lui Plahotniuc crește. Oamenii scandează “la pușcărie”.

Update 20.00: Protestul practic s-a finalizat. Mai mulți protestatari însă, după ce au fost la GBC-ul lui Plahotniuc, au revenit în PMAN. Andrei Năstase a propus ca protestatarii să stea până dimineața în Piață. Alexandru Pânzari, șeful Inspectoratului General al Poliției a anunțat într-un briefing de presă că a fost deschis un dosar penal pentru dezordini în masă, iar organizatorii protestelor riscă închisoare. Precizăm că protestele au fost organizate de Platforma DA.

L

Video: www.privesc.eu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?
  24.04.2016

  Referitor la incapacitatea Demnitarilor de Stat de a înlătura
  discriminarea cetățenilor simpli, chiar și a propriilor părinți

  Am muncit pe tărîmul pedagogic 50 de ani.

  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică (am
  petrecut peste 50 de mii de ore academice în fața elevilor, fără
  haltură), am fost „DECORAT” cu un „şut în fund” de la locul de muncă de
  către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu
  Nicolae
  Timofti are o pensie de 18 mii de lei și un salariu tot de 18 mii de
  lei. Nu mai țin minte cîte mii de lei a încasat la momentul ieșirii la
  pensie pentru anii serviți, însă nu știu cui a servit.

  Ce BINE a făcut acest om pentru Republica Moldova ca să primească
  unul singur cît peste 36 pensionari din rîndul oamenilor simpli? Ce au
  făcut BINE pentru Republica Moldova și alți juriști, a căror pensie este
  peste 18 mii de lei lunar ?
  Medalii Timofti a
  împărțit și la tîlhari. La sfîrșit de mandat, Timofti l-a răsplătit cu
  distincția „Om emerit” și pe subalternul său, Mihai Șleahtițchi – „cel
  mai abil” cumpărător de autobuze școlare și cel care, timp de mai mulți
  ani a strîns dijmă din “sector”.
  Mai știu, că
  minciuna spusă bîlbîit de Preşedintele Nicolae Timofti în faţa
  telespectatorilor canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul
  emisiunii “Moldova în Direct” a acționat asupra Curții Constituţionale,
  care după nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu a
  emis hotărîrea discriminatorie din 23 aprilie 2013, care a declarat
  Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins
  vîrsta de pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi respingă cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictiv.

  A început scurgerea celei de a 14-a lună de zile de cînd meditațiile
  mele despre discriminarea cetățenilor simpli de către Legi și Justiție
  au devenit publice. Legea despre Salarizare și Legea de Pensionare a RM
  sînt niște Legi Discriminatorii pentru cetățenii simpli ai RM pe mai
  multe criterii.
  Demnitarii de Stat sînt niște egoiști.
  Ei susțin HALTURA ÎN TOATE DEPARTAMENTELE, care-s într-un număr exagerat de mare, iar eficiența lor – extrem de mică.
  Această atitudine se manifestă prin următoartele:

  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor strîmbe și
  nechibzuite, care au fugărit și mai fugăresc cetățenii din țară, iar cei
  ce rămîn sînt umiliți.
  2. Demnitarii de Stat,
  știind despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut,
  adică au demonstrat complicitatea proprie la acel furt.

  3. Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre
  Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de
  milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 1-2 mii de lei lunar.

  4. Demnitarii de Stat primesc îndemnizații pentru anii munciți în
  cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.

  5. Ei nu vor să înțeleagă că Legea actuală de Pensionare, care
  asigură: Achitarea pensiei categoriilor din administrația publică cu 50%
  din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi
  50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor din administrația publică reprezintă 80 % din salariul lunar.

  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor, care reprezintă
  majoritatea populației RM reprezintă 27% din salariul lunar,
  discriminează poporul simlu, care reprezintă majoritatea populației RM.
  6. Demnitarii de Stat permit ca judecătorii din RM să petreacă “spălarea” de bani din Rusia și alte state.
  7. Valeriu Guma – culmea culpelor Judecătorilor moldoveni.
  Domnilor judecători, oare n-a venit vremea să aveți măcar un picuț de soveste omenească?
  8. Demnitarii de Stat au adoptat în întunericul nopții un nou guvern, convenabil numai lor.
  9. Pentru trei ani de guvernare deputații corupți umblă ca un k… într-o căldare.
  10. Aplicarea intereselor de partid în toate ramurile – cele mai GRAVE ERORI.

  Leul s-a devalorizat cu peste 50 %, inflația a constituit peste 15
  %, prețurile medicamentelor numai ultima vreme au crescut cu 15 % iar
  pensiile au fost indexate numai cu 10 %. Unde-i echitatea, Domnilor
  ?????
  Alegerea Șefului CSJ – ultima potlogărie a Justiției Moldovenești contra voinței Societății Civile, poporului RM.
  La 4 martie 2016 Curtea Constituţională și-a arătat dinnou fața …

  Domnule Filip, împreună cu echipa și complicii ați făcut dinnou
  națiunea de rîs în fața Parlamentului European!

  Hotărîrea de la 30.03.2016 a CEC și CSJ – următoarele potlogării.

 2. Veghetorul

  *****************************************
  Rușine, ZdG manipulativ !
  În Duminica de 27 martie 2016, ați prezentat DOAR o singură informație
  de la Congresul Unioniștilor Sfatul Țării-2 și de la Marele Marș Unionist de pe străzile Chișinăului.
  Azi, ați publicat deja 7 relatări separate de la DA-DA-DA-iștii Năstăsiști anti-unioniști anti-români, care vor schimbarea unor mafioți prin alți mafioți. aliindu-se cu Dodoniștii Usatiștii teroriști rusofoni ocupanți. Rușine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *