Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (LIVE text & VIDEO) Ședința…

(LIVE text & VIDEO) Ședința Parlamentului. Ce schimbări legislative efectuează deputații

Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 21 iunie figurează 11 subiecte. ordinea de zi poate fi accesată AICI.

12.20. Este examinat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind organizarea judecătorească – art.61, 62, 161; Legea cu privire la statutul judecătorului – art.6, 9, 19, 20, 201 , 24, 241 , 25, 26, 261 , 29; Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii – art.3, 4, 7, 71 ,8 1 , 9, 18, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 271 , 272;Legea privind Institutul Național al Justiției – art.15, 27; ș.a.).

11.55. Democratul Cornel Dudnic prezintă Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul transporturilor rutiere-art.7, 37, 46; Codul fiscal-art.336, 344, 346 ș.a.).

11.00. Fracțiunea partidlului Liberal a făcut o declarație în timpul ședinței Parlamentului prin care își arată nemulțumirea față de decizia de invalidare a alegerilor din 3 iunie. „Vedem această decizie destul de stranie care a pornit procesul cu Gamrețki și care încearcă să închidă ușa lui Năstase prin faptul că prin intermediul unui live ar fi putut influența alegerile. Considerăm că trebuie să îl chemăm pe Zuckerberg în Parlament ca să ne dea explicații de ce își permite să implice rețelele lui de socializare în alegerile din Republica Moldova”, a menționat deputatul Lilian Carp.

10.55. Adrian Lebedinschi, PSRM, prezintă Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului contravențional al Republicii Moldova (art.392).

10.30. Democratul Sergiu Sîrbu, în calitate de autor, prezintă Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul penal – art.237; Codul contravențional – art.272’1, 402, 408, 409).

10.25. Liberala Alina Zotea a solicitat conducerii Parlamentului explicații cu privire la criteriile de delegare a deputaților care au participat la o deplasare în Spania. Potrivit deputatei, din delegație au făcut parte democrați și un deputat din Grupul PPEM, iar acesta nu este primul caz când parlamentarii din opoziție nu sunt incluși în componența delegațiilor. Andrian Candu a replicat că astfel de subiecte sunt discutate la ședințele Biroului permanent, nu în plen.

10.23. Iurie Țap, PLDM, a îndemnat președintele Parlamentului să includă pe ordinea de zi audierea Raportului Procuraturii Generale pentru 2017, în ședința de astăzi, pe motiv că subiectul a fost aprobat de plen în candul unei ședințe anterioare. președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a solicitat secretariatului instituției să verifice dacă Eduard Harunjen poate să se prezinte astăzi în fața deputaților.

10.20. Alina Zotea, PL, a solicitat suportul colegilor privind audierea șeful IGSU, Mihail Harabagiu, referitor la consecințele cauzate de precipitațiile abundente care au căzut în ultimele zile. Propunerea nu a fost susținută.

10.15. Vladimir Țurcan, PSRM, susține că la patru ani de la „furtul miliardului”, nici poporul, nici deputații, nu dețin o „informație deplină și reală” care explică cine sunt vinovații, unde sunt banii și când vor fi întorși. Socialistul a invocat că în presă apar diferite informații contradictorii  la subiect. Fracțiunea a insistat pe includerea pe ordinea de zi a audierii șefului Procuraturii Generale, șefului Procuraturii Anticorupție, directorului Centrului Național Anticorupție și guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

Inițiativa a fost susținută de liberalul Lilian Carp care a precizat că PL și PLDM au făcut mai multe solicitări privind audierea conducătorilor instituțiilor responsabile de „furtul miliardului”. „O treime din PIB-ul țării a fost furat într-o singură lună. Avem atâtea informații aruncate în diferite părți”, a replicat Lilian Carp, menționând și acuzațiile care se aduc la adresa experților Kroll, numiți de Ilan Șor „escroci”.

„Trebuie să chemăm instituțiile statului pentru a ne informa cum decurge procedura de recuperare a banilor: trebuie să știm ce bani se întorc anume din furt, nu din vânzarea activelor. Trebuie să știm hoții pentru că mâine-poimâine o să ajungă în Parlament”, a declarat liberalul.

La rândul său, liberal-democratul Iurie Țap a precizat că acum doi ani Guvernul, prin asumarea răspunderii, a convertit în datorie publică banii furați, respectiv ei sunt alocați din bugetul de stat: „anual, peste 600 de milioane de lei, ceea ce afectează grav starea cetățenilor R. Moldova”. „Acest subiect este una dintre cel 28 de condiții incluse în Memorandumului dintre UE și RM privind acordarea asistenței macrofinanciare. Tergiversarea este de neînțeles. Dacă nu facem  lumină, înseamnă că se încearcă să acoperim această fraudă bancară”, a punctat deputatul.

Argumentele nu au convins toți aleșii poporului. Din cei 82 de deputați prezenți în sală, doar 38 au susținut popunerea, respectiv, audieri în plen la subiect nu vor fi organizate.

10.10. Vladimir Odnostalco, PSRM, a solicitat includerea pe ordinea de zi a subiectului privind audierea Raportului privind întocmit de Grupul de lucru format anul trecut privind cazurile de suicid și cauzele acestora. Subiectul va fi discutat la următoarea ședință a Parlamentului.