Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (LIVE TEXT & VIDEO) O…

(LIVE TEXT & VIDEO) O nouă ședință a Parlamentului

Astăzi, 23 februarie, are loc o nouă ședință a Parlamentului. Pe ordinea de zi a ședinței plenare se regăsesc opt proiecte de lege ce urmează să fie discutate și votate.

Tot astăzi, la ora 12:00, proaspătul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, este așteptat în Parlament pentru a răspunde la întrebări despre situația economiei naționale și perspectivele de dezvoltare. Asta după ce, la 15 februarie curent, un grup de deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova au înaintat o moțiune simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de Gaburici.

(10:08) La ședința Parlamentului s-au înregistrat 89 de deputați.

(10:13) Ion Balan, deputat PDM, a cerut să fie scoasă de pe ordinea de zi al doilea subiect și anume: proiectul 360. „Trebuie să avem o atitudine foarte corectă, de aceea, autorii proiectului au rugat ca de pe agenda de astăzi să fie retras proiectul, pentru discuții suplimentare”, a spus Balan. A fost amânat și subiectul 6 din ordinea de zi a ședinței plenare – proiectul 365. Majoritatea deputaților au acceptat aceste amânări.

(10:20) Schimb de replici în Parlament: Oleg Reidman, deputat PCRM, a felicitat pe cei care au trecut prin „școala armatei”. „Cu 100 de ani a fost creată armata sovietică. Mulți oameni din R. Moldova au treut prin această școală a armatei. PCRM felicită pe cei care au ținut în mâna arma și și-au apărat Patria”, a menționat Reidman. Drept replică, liderul PL, Mihai Ghimpu a spus: „Cred că unicul soldat de aici este Dodon și Reidman. În livretul meu de militar este scris: cavalerist al Armatei Române, iar drept limbă străină era indicată limba română și limba rusă ca limbă de stat, iată pentru cine ați slujit. Voi cu rușii, noi cu țara noastră”.  A venit cu o replică și Maria Ciobanu, deputată PLDM: „Știm ce a însemnat armata sovietică: ne-a trimis familia în Siberia de gheață și își mai păstrează o parte a armatei în regiunea transnistreană. Hai să nu mai sărbătorim rușinea și durerea noastră”. Deputata PSRM Elena Hrenova: „Felicit cu această zi pe toți bărbații”.

(11:06) Valentina Buliga anunță avizul pozitiv al Comisiei protecție socială, sănătate și familie privind Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.499-XIV,  privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni. „Proiectul are drept scop sporirea nivelului de incluziune socială pentru unele categorii de cetățeni, care nu îndeplinesc consițiile pentru obținerea dreptului la pensie”, anunță Valentina Buliga. De aceste majorări vor beneficia 78 100 de persoane, costul proiectului este 65 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt prevăzute în Bugetul de Stat pentru anul 2018. Majorarea alocației va fi de 5-20%, în funcție de categoria de beneficiari.

Urmează o pauză de 2-3 minute, după care vor fi supuse votului subiectele dezbătute până în acest moment în Parlament.

(11:21) Are loc votul subiectelor discutate în plenul Parlamentului

Cu 51 de voturi  a fost reconfirmată de plenul Parlamentului Legea  nr. 298 din decembrie 2017 privind executarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Cu 58 de voturi a fost reconfirmată de plenul Parlamentului Legea nr.311 din 22 decembrie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici-art.6; Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar – capitolul III, art.6, 84, Anexanr.3, 8, 15)

Cu 51 de voturi a fost votat în lectura a doua Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative
(Legea cu privire la activitatea farmaceutică, Legea cu privire la medicamente, Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar și la fertilizanți).

Pauză de 30 de minute.

La ora 12:00, ministrul al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, este așteptat în Parlament pentru a răspunde la întrebări despre situația economiei naționale și perspectivele de dezvoltare. Asta după ce, la 15 februarie curent, un grup de deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova au înaintat o moțiune simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de Gaburici.

Ora 12.12.

Deputații au revenit în sala de ședințe a Parlamentului pentru a dezbate moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de Gaburici. Chiril Gaburici își prezintă raportul, citind de pe foaie.

Deputații PL au afișat în fața tribunelor foi pe care scrie „Diploma?”.

Ora 13.49.

Etapa întrebări-răspunsuri a luat sfârșit.

Ora 13.50.

Comisia economie, buget și finanțe a dat citirii avizului negativ asupra moțiunii, adoptat cu vot majoritar de către membrii Comisiei.

Ora 14.33

Are loc etapa luărilor de cuvânt. Andrian Candu critică moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de Gaburici. „Noi avem încredere în Chiril Gaburici și credem că el va face lucruri bune”, a declarat Candu.

Ora 14.44

„Mulțumesc pentru acest mare interes pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii. Într-adevăr, este foarte mult de lucru”, susține Gaburici. Între timp, deputații PSRM au părăsit sala de ședințe. „Nu vreau să ne împărțim în noi și voi. Trebuie să facem ca lucrurile să meargă bine. Trist că nu pot răspunde la criticile celor care au depus această moțiune de cenzură”, a comentat Gaburici.

Ora 15.32

Deputații au respins moțiunea simplă împotriva lui Chiril Gaburici. „Constat zero voturi. Este prima dată când moțiunea simplă nu a fost votată de nimeni și cât de falsă a fost această moțiune că cei care au făcut-o au fugit de la ședință. Mulțumesc Ministerului și ministrului Gaburici pentru munca pe care a făcut-o”, a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.