Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Live-Text & Video) 23 de…

(Live-Text & Video) 23 de subiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului

Cabinetul de ministri se întâlnește astăzi, 28 februarie, într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi afișată de Guvern figurează 23 de subiecte. Executivul urmează să aprobe Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul cărora se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase, precum și a Instrucţiunii privind modul de aplicare a Listei și de confirmare a stagiului special, precum și aprobarea bugetului Serviciului național unic
pentru apelurile de urgență 112 pentru anul 2018.

Ora 15.00: „Ieri am avut oaspeți la Chișinău – Viorica Dăncilă, premierul României. Am avut discuții constructive, punctuale. Am discutat și despre privatizarea întreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. În următoarele 30 de zile urmează să fie semnat contractul și să vină banii, dar până atunci Ministerul Economiei trebuie să-și facă tema pentru acasă”, a declarat premierul Pavel Filip la începutul ședinței.

Ora 15.10: Premierul a vorbit despre aprecierea leului moldovenesc. „Acest lucru ar trebui să ducă și la scăderea prețurilor la produse. Datele arată că este posibilă scăderea cu circa 9% a prețului la peste 1000 de medicamente”, a spus Filip.

Ora 15.30: Șoseaua de centură a orașului Sîngerei va fi redeschisă, până la identificarea unei noi companii care se va ocupa de reparația acesteia. O solicitare în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului. Premierul a atras atenția că în prezent drumul care trece nemijlocit prin orașul Sîngerei este supraîncărcat de transport, care provoacă ambuteiaje și mult zgomot. Aceasta din cauza că circulația pe drumul de ocolire a fost sistată în anul 2016, când era planificată reparația acestuia. Compania care s-a angajat să reabiliteze drumul nu și-a îndeplinit însă obligațiile, în prezent contractul cu aceasta este în proces de reziliere. În condițiile respective, până la contractarea altei companii și începerea lucrărilor, Pavel Filip a solicitat redeschiderea traseului de centură a orașului Sîngerei, pentru a reduce inconveniențele create pentru locuitori.

Ora 15.40: Cabinetul de miniștri a aprobat bugetul Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 pentru anul 2018 la venituri în suma de 67 mln de lei și la cheltuieli în sumă de 67 mln de lei. Serviciul naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 are dreptul, în procesul executării bugetului, să opereze modificări în structura cheltuielilor, în limita bugetului aprobat prin prezenta hotărâre, după coordonarea prealabilă cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Cea mai mare parte din mijloacele financiare, circa 45,3 milioane de lei, este destinată procurării Sistemului informațional automatizat al Serviciului 112. Serviciul urmează să devină funcțional la finele lunii martie curent, integrând numerele 901, 902 și 903.