Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT // Ședința Parlamentului

LIVE TEXT / Ședința Parlamentului

18:48 Banca Națională a Moldovei are un nou guvernator. Pentru Sergiu Cioclea și-au dat votul 61 de deputați.

18:46 Legislativul a aprobat, cu 65 de voturi, cererea de demisie a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și a vice-guvernatorului Marin Moloșag.

17:10 Sergiu Cioclea la tribuna centrală a Parlamentului.

17:04 Bătrâncea către Andrian Candu: Suntem martori că îl asigurați și apărați pe Dorin Drăguțanu să plece onorabil din funcție. Nu înțelegem de ce îi luați apărarea.

17:03 Plenul nu a acceptat propunerea.

17:00 Deputații PLDM solicită amânarea votului privind acceptarea cererii de demisie a lui Dorin Drăguțanu, pentru ca guvernatorul demisionar să fie audiat în Parlament.

16:43 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezintă Proiectul de lege privind numirea guvernatorului BNM și Proiectul hotărârii cu privire la acceptarea demisiilor și declararea vacanței funcțiilor de Guvernator și Prim-viceguvernator ai Băncii Naționale a Moldovei.

16:30 Este examinat Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind organizarea judecătorească – art.22, art.45, art.47; Legea cu privire la consiliul Superior al Magistraturii – art.4; Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie și asistență medicală, Legea nr. 152-XVI din 2 iunie 2006 privind Institutul Național al Justiției).

16:05 Parlamentul a votat în prima lectură Proiectul legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești. Proiectul a fost promovat cu 53 de voturi. Potrivit documentului, judecătoriile sectorului Centru, sectorului Buiucani, sectorului Râşcani, sectorului Botanica şi sectorului Ciocana, fuzionează prin contopire, formând judecătoria Chişinău. Totodată, în proiectul de lege sunt prezentate mai multe informaţii despre fuzionarea judecătoriilor din ţară. Judecătoriile create îşi vor începe activitatea pe 1 ianuarie 2017.

15:55 Mihai Ghimpu a declarat că fracțiunea PL va vota proiectul de lege în prima lectură.

15:53 Mihai Ghimpu către Vladimir Voronin: Între „povar” și jurist, „bolșaia raznița”.

15:41 Raisa Apolschii a declarat că proiectul a stârnit discuții în cadrul Comisiei juridice.

15:35 Vadim Pistrinciuc, fracțiunea PLDM, propune amânarea votării proiectului de lege pentru a fi revizuit. Acesta a declarat că trebuie reorganizat sistemul, în primul rând, prin schimbarea persoanelor.

15:21 Președintele Parlamentului a propus ca Proiectul legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești să fie remis în Comisia juridică pentru revizuire, inclusiv cu audierea ministrului.

15:03 Iurie Leancă, liderul fracțiunii PPEM, a declarat că proiectul ar putea genera transparență mai mică și subiectivism ridicat. Ministrul Justiției a menționat că în funcție de numărul de dosare penale, civile, se va stabili numărul de magistrați specializați pentru fiecare instanță. Acesta a afirmat că Programul de gestionare aleatorie a dosarelor nu va fi afectat.

14:58 Mai mulți deputați au semnalat faptul că o carență a Proiectului de lege se referă la distanța și costurile de deplasare, atât a judecătorilor, cât și a persoanelor implicate în dosare, la judecătorii.

14:38 Vladimir Cebotari, ministrul Justiției: Intenția este să formeze un singur centru de distribuire a dosarelor în funcție de specializarea judecătorilor. În R. Moldova există o singură judecătorie unde activează un singur magistrat.

14:20 Ministrul Justiției Vladimir Cebotari prezintă Proiectul legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești.

„Proiectul vine cu o propunere de a reduce numărul de instanțe.  Acesta nu afectează Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Scopul constă în îmbunătățirea actului de justiție, specializarea judecătorilor.”, afirmă Vladimir Cebotari. Ministrul Justiției susține că un judecător nu poate administra suficient de calitativ un dosar economic, nu cunoaște toate subtilităție într-un dosar penal. Acesta afirmă că proiectul nu prevede reducerea numărului de judecători, deoarece ei vor fi redistribuiți în celelalte instanțe, iar dacă vor fi păstrate instanțele,  va trebui să mărit numărul magistraților și asistenților judecătorești. Vladimir Cebotari a declarat că proiectul este estimat la 1,2 mlrd de lei, iar economiile în urma implimentării reformei vor constitui circa 46 mlrd de lei anual.

14:15 Ședința Parlamentului a început. În sală sunt 92 de deputați.