LIVE TEXT: Votul uninominal a fost votat în primă lectură de 52 de deputați

După ce a fost inclus pe ordinea de zi, Proiectul de lege privind introducerea  sistemului uninominal la alegerile parlamentare, semnat de PDM, a fost prezentat în fața deputaților de către democratul Sergiu Sârbu. Acesta a declarat că schimbarea sistemului electoral este o necesitate identificată în baza sondajelor de opinie care ar cere „perfecționarea” sistemului.

Sergiu Sârbu le-a spus deputaților că sistemul uninominal va responsabiliza aleșii poporului, va asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii din R. Moldova, atât din stânga Nistrului, cât și din diasporă, va spori independența deputaților, iar aceștia vor căpăta identitate politică.

„Alegerea este un drept al cetățeanului. Autoritățile vor crea toate condițiile ca cetățenii să-și poată exercita acest drept”, a declarat Sârbu.

15.30: Argumentele democratului au fost însă criticate de deputați.

  • Grigore Novac, PSRM: Înțelegem de ce PDM-ul „pedalează”  acest subiect.  În afara țării nu există liste permanente, candidatul nu va ști unde să meargă pentru a colecta semnături în favoarea candidaturii sale. Punem în condiții inegale candidații din diaporă.
  • Sergiu Sârbu, PDM: Din contra, candidații din diasporă vor fi priveligiați
  • Grigore Novac, PSRM: Ați recunoscut că statul nu cunoaște unde sunt cetățenii. De unde să cunoască candidatul? Cu ce sunt priveligiați?
  • Sergiu Sârbu, PDM: Dacă dvs votați în lectura a doua proiectul, vă promit că găsim soluții. Niciodată cetățenii de peste hotare nu au avut posibilitatea să-și aleagă propriul candidat.

16.00: În timp ce deputații dezbat în Parlament proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral, în fața Parlamentului au loc proteste

16.15: Socialistul Vlad Bătrâncea critică la tribuna Parlamentului proiectul de lege propus de PDM și declară că fracțiunea PSRM nu va susține inițiativa.

16.30: Deputatul PLDM, Iurie Țap critică proiectul propus de PDM.

17.30: Proiectul de lege nr. 60 privind introducerea sistemului uninominal la alegerile parlamentare din R. Moldova a fost votat în primă lectură. Deputații PSRM au solicitat o pauză de 30 de minute pentru consultări în cadrulfracțiunii. Deputații vor reveni în ședință la 17:30.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Hariton

    Cel mai important este că acest proiect are sustinere din partea populatiei. In proportie de 90% din populatia R.Moldova sustine schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. Peste 850.000 de oameni au semnat pentru sustinerea votului uninominal.

  2. Constructiv

    Argumentele sunt bune, dar cel mai important este faptul ca majoritatea cetățenilor își doresc acest lucru, sper sa se tina cont de aceasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *