(LIVE TEXT) Protestatarii revin în centrul capitalei: „Nu stați acasă!”

Peste zece mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta împotriva guvernării, a cere dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Sus­ți­nă­to­rii Plat­for­mei „Dem­ni­tate și Ade­văr”, ai Par­ti­du­lui Nos­tru, și ai PSRM, dar și alți cetă­țeni, au ieșit în stradă  pen­tru a cere eli­be­ra­rea țării de oli­garhi și depo­li­ti­za­rea insti­tu­ți­i­lor de drept.

Update 11:55

Oazu Nantoi: „Schimbarea trebuie să o realizăm noi, prea des ne-am creat idoli, pentru ca pe urmă să le strigăm, Iuda. Trebuie să pregătim lustrația, să facem o listă de procurori și judecători corupți, ca nicio persoană coruptă să nu ajungă la guvern după alegerile anticipate. Trebuie să pregătim o platformă pentru a pregăti alegerile”.

Update 12:00

Mulțimea scandează lozinci: „Noi suntem poporul!”, „Anticipate!”, „Unire, moldoveni!”

Update 12:15

Iulian Cașu: „Unde-i unu nu-i putere, unde-s mulți, puterea crește. Oameni buni, doar în stradă, doar în număr foarte mare putem învinge hunta lui Plahotniuc. Noi, cetățenii R. Moldova putem decide: jos, mafia!”

Update 12:17

Anatol Țăranu: „N-ui treaba comementatorilor politici să vorbească la mitinguri, dar astăzi nu poți să stai acasă, nu poți să te duci la televiziune, azi trebuie să fii cu oameni”.

Update 12:22

Mulțimea cere desemnarea președintelui de către popor.

Update 12:30

Chiril Moțpan: „Nu vă lăsați intimidați! Poliția este cu noi! Și nu poliția m-a lovit, ci mafia lui Plahotniuc. Împreună spre victorie!”

Update 12:33

Nina Cereteu, primar de Drochia: „Astăzi toți ne-am unit împotriva unui singur rău, Vlad Plahotniuc. Ne-am adunat pentru a spune nu dictaturii, tiraniei și guvernului corupt.”

Update 12:35

Andrei Năstase: „Astăzi s-au întâmplat două lucruri fundamentale: poporul a demonstrat că poate deveni un tot întreg, iar hunta a demonstrat că nu poate strânge nici măcar 1000  de oameni de pe drumuri. Poporul a demonstrat că această putere criminală poate fi oprită.”

Update 12:40

Vorbitorii fac apel la organismele europene și internaționale pentru a lua atitudine față de situația creată și îndeamnă să nu susțină actuala guvernare.

Update 12:45

Igor Dodon: „Doar anticipatele nu rezolvă toate problemele. Avem nevoie de un președinte puternic, ales de către popor. Pentru asta avem nevoie de referendum și modificarea constituției.”

Update 13:00

Nicolai Țipovici, Partidul Nostru: „Știm cu toții de ce suntem aici: suntem din chemarea inimii, pentru că nu mai putem trăi astfel. Văd foștii colegi, feroviarii. Știu că sunt sunați și impuși să meargă la mitingul PD pentru susținerea guvernului. Am ajuns la faptul că veteranii își vând ordinele pentru a cumpăra cărbunii. Avem un singur rău: Jos, Plahotniuc! Am strigat până acum: poliția-i cu noi! Cu noi sunt sergenții, obligați să vină la Chișinău cu transportul propriu, dar nu și șefii, nu Cavcaliuc!”

Update 13:05

„Nu mințiți poporul cu televizorul!”

Update 13:10

Bogdan Țîrdea: „Plahotniuc a pus în genunchi lideri, partide, televiziuni. Acum a crezut că ne va pune și pe noi. Să știe păpușarul că nu poate îngenchea poporul. Către partenerii externi: de ce sprijiniți în R. Moldova lupta mafiei împotriva poporului? De ce vă pare că un miliard de dolari furat de la invalizi, oameni săraci, este prea puțin, iar 40 de mln vă pare prea mult pentru anticipate. Oare credeți că acest popor care s-a ridicat în picioare, toți ca unul, chiar va ceda în fața lui Plahotniuc?”

Update 13:15

Lilia Carasciuc, director executiv Transparensy International-Moldova: „Chem pe toți cei, cărora le pasă să nu rămână indiferenți”.

Update 13:16

„Stop, Plahotniuc!”

Update 13:20

Renato Usatîi: „Astăzi este una dintre cele mai importante zile din istoria R. Moldova. Suntem toți uniți, cu drapele țării, pentru a spune: Jos, Plahotniuc! Am fost acuzați acum mai multe zile, că pregătim o tentativă de lovitură de stat. Astăzi noi am venit cu gânduri nobile, de a salva R. Moldova, de a o scoate din ghearele regimului criminal. Noi am venit cu flori, pentru că țara este cea mai scumpă floare: Moldova! Mulțumesc tuturor cetățenilor R. Moldova, de toate naționalitățile care ne sunt alături! După alegeri, vom naționaliza toate televiziunile lui Plahotniuc și vom institui un tribunal al poporului. Astăzi, mama R. Moldova se află în pericol din cauza acestui regim criminal, este o mafie care trebuie distrusă, care sperie cetățenii să nu vină la protest. Cel mai important, noi astăzi am unit toți cetățenii R. Moldova. Noi suntem poporul! Să nu se joace cu noi Plahotniuc, oriunde ar fi și de oriunde ne-ar vedea. Sunt ultimele convulsii ale acestui regim criminal. Nu au niciun drept să mintă cetățenii și să facă ce vor. O să-mi dau viața, o să plec din politică, dar vom da jos acest regim criminal! Vă iubesc, vă mulțumesc!”

Update 13:27

„Suntem o sută de mii!” „Anticipate!”

Update 14:08

Valeriu Pașa: „Voi sunteți adevărații cetățeni! Astăzi s-au adunat toți cei care au demnitate și simț civic. Am o veste: 25 de ani am fost mințiți că am fi fost dezbinați și am fost puși să luptăm unii împotriva altora. Noi i-am votat pentru minciunile lor, iar ei ne-au furat. Mă adresez viitorilor politicieni: nu mai semănați ură! Vrem o viață politică civilizată, cu o putere civilizate. Această alianță a nopții nu mai are nicio șansă. Trebuie să avem o nouă Constituție, un președinte ales de popor, să alegem noi singuri fiecare deputat și să-l dăm afară prin votul de circumscripție”.

Update 14:11

Inga Grigoriu: „În continuare, avem nevoie de acțiune. Noi vom înregistra partidul, cu sau fără voința lor. Pentru că suntem poporul. Noi vom alege președintelui. Mai departe vom avea cea mai frumoasă acțiune și veți fi mândri de ceea ce se va întâmpla!”

Update 14:20

Protestatarii au adoptat o Rezoluție a mitingului din 24 ianuarie 2016. A fost creat Consiliul Salvării Naționale, s-a cerut demisia conducerii CCA, CEC și a Companiei de Stat Teleradio Moldova, dar și a șefului interimar al IGP,  Gheorghe Cavcaliuc.

Update 14:25

Protestatarii pornesc spre sediul Centrului Național Anticorupție. Aceștia transmit crizantemele polițiștilor care asigură ordinea publică.

Update 14:30

Mulțimea scandează: „Moldova!”, „Jos, mafia!”

Update 14:55

Manifestanții se îndreaptă pe str. Calea Ieșilor spre ieșirea din Chișinău. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi anunță că protestatarii vor bloca traseul de acces spre capitală timp de o oră.

Update 16:00

Protestatarii au blocat traseul la ieșirea din Chișinău.

Update 16:30

Coloana de protestatari revine în Chișinău, după ce preț de oră a blocat accesul în capitală pe una dintre arterele principale.

Update 16:40

Portestatarii scandează: „Nu stați acasă!”, „Iuda!”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”, „Moldova!”, „Noi suntem poporul!”

Update 16:50

„Miliardul înapoi!”

Update 17:20

Manifestanții în frunte cu Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi se întorc în centrul capitalei. Aceșția scandează: „Anticipate!”, „Noi suntem poporul!”, „Nu stați acasă!”

Update 18:00

Coloana de protestatari a ajuns în fața Parlamentului. „Jos trădătorii!”, „Demisia!”

Update 18:08

Manifestanții au revenit în Piața Marii Adunări Naționale. „Jos Guvernul Filip!”

Update 18:15

Protestatarii anunță ultimatum guvernanților, până joi, ora 17:00. Dacă aceștia nu vor dispune desfășurarea alegerilor anticipate, opoziția amenință cu alte proteste de amploare.

Update 18:25

„Dacă răspunsul de joi va fi unul negativ, duminica viitoare vom fi sute de mii aici. Noi suntem oameni și nu robii acestui guvern.”

Update 18:37

Protestul s-a încheiat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. tarasov ion

  Poporul vrea anticipate,iar Dodon are si problema cu presedintele,se vede presedinte si cere alegerea directe a acestuia,cu schimbarea Constitutiei,Dar ma intreb ce va fi daca pana in martie va fi lasat guvernul Filip sa vedem ceva face,iar atunci dupa alegerea presedintelui se pot face si anticipate,dar vom avea buget pe 2016,un nou acord cu FMI si accelerarea reformelor pt,acordul cu UE,dar sprijinit de Parlament sa se puna un nou guvernator al BNM,fara de care nu facem un nou acord cu FMI si imprumuturi de la BM si BERD,dar si atragera de noi investitii prin stabilitate politica,asa cred,chiar daca guvernul acesta nu-i nici curat si nici independent de Plahotniuk,dar este raul mai mic,decat anticipatele acum,,,

  • Alex TM©

   LEGEA REVOLUTIEI nr, 1
   “Orice revoluție este începută de naivi, continuată de impostori și exploatată de escroci.”

 2. Dacyus

  Sa protestezi alaturi de emisarii rusi pentru a cere dreptate este ridicol! Dodon si Usatai NU reprezinta vointa poporului si interesele Moldovei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *