Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (LIVE TEXT) Moldova, în alertă!…

(LIVE TEXT) Moldova, în alertă! Astăzi, proteste și un nou premier

Astăzi, miercuri, 13 ianuarie 2015, în centrul Chișinăului sunt anunțate proteste de amploare. În fața Guvernului, reprezentanții Platformei DA au chemat oamenii să protesteze împotriva desemnării unui candidat la funcția de premier din partea Partidului Democrat. Tot astăzi, în scuarul Teatrului de Operă și Balet, adepții PD vor organiza un marș de susține în favoarea desemnării unui candidat la funcția de premier și împotriva alegerilor anticipate.

Ieri, atât în presă cât și pe rețelele de socializare, au apărut informații conform cărora primarii democrați din mai multe localități din țară ar mobiliza cetățenii să vină astăzi la Chișinău pentru a cere votarea unui nou Guvern și „susținerea vectorului european al R. Moldova”.

Contactat de ZdG, deputatul PD Sergiu Sârbu, ne-a comunicat că știe despre aceste acțiuni, dar că inițiativa aparține oamenilor din teritoriu, nu partidului. „Eu știu doar că vor să vină oamenii, inclusiv membri de partid și alți membri din alte partide, care vor stabilitate, vor guvern. Mai ales autoritățile publice locale. Primarii sunt foarte revoltați din cauza lipsei bugetului, a unei stabilități, ei nu au transferuri bugetare, se confruntă cu mari mari probleme și vor, am înțeles, să se organizeze ei singuri cu un mesaj de susținere a guvernului, a majorității pentru a avea un guvern, a avea o stabilitate ca să poată ei mai departe să lucreze. Evident că noi îi susținem dar ei în mare parte se autoorganizează. Dacă ei ne solicită ajutor, atunci noi evident că suntem gata să-i susținem acolo unde ei ne solicită, dar, de fapt, ei se autoorganizează.

Întrebat dacă acești oameni vor primi și o remunerare financiară, Sârbu a declarat: „Eu cred că cei care vor să organizeze provocări, atunci evident că vor da bani ca să trâmbițeze ceva, dar evident nu este vorba de bani. Ce putem să ajutăm e să asigurăm ceva cu transport”, a precizat deputatul.

Platforma Demnitate și Adevăr organizează miercuri, ora 10.00, un protest de amploare în Piața Marii Marii Adunări Naționale (PMAN). La manifestație sunt chemați toți cetățenii R. Moldova pentru a-l susține pe Nicolae Timofti, dar și pentru a protesta împotriva desemnării unui candidat al PD la funcția de premier.

Membrii „Platformei Demnitate și Adevăr” afirmă că dacă președintele Nicolae Timofti va ceda presiunilor venite din partea Partidului Democrat și va desemna un candidat controlat de acest partid, atunci țara va intra într-o stare de captivitate totală.

„Facem un apel către toţi cetăţenii R. Moldova care-şi doresc o ţară liberă, care nu-şi doresc ca această ţară să încapă definitiv pe labele unui criminal, pe labele unui proxenet despre care s-a vorbit aici şi numele lui este Plahotniuc. Indiferent că va fi el sau va fi o sculă de a sa premier, această ţară merge către prăpastie. Să nu le permitem acest lucru, deoarece pe urmă o dictatură poate fi răsturnată doar prin sânge. Să nu ajungem acolo, toate dictaturile cad… Pentru ora 10:00, mâine, 13 ianuarie, chemăm toată lumea să vină în PMAN, să sprijinim un demers democratic, un demers civilizat al unui preşedinte european”, a precizat marți președintele Platformei și Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot astăzi, la ora 10.00, reprezentanții PD se vor întâlni pentru a discuta despre numele candidatului la funcția de premier, pe care urmează să-l propună șefului statului. În această dimineață, și reprezentanții PLDM se vor întâlni în ședință, pentru a decide dacă votează sau nu un Guvern. La ora 12.00, oficial, PD promite să anunțe numele candidatului la funcția de premier.

UPDATE, 10.18: Sute de oameni lângă Complexul Memorial „Eternitate”

UPDATE, 10.29: Mii de oameni în PMAN. Bulevardul, blocat.

UPDATE, 10.55: Plahotniuc premier?

UPDATE, 11.00: Poșta Moldovei la proteste

UPDATE, 11.07: Scandarea preferată din PMAN: „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta”

UPDATE, 11.10: Protestatarii din PMAN le cer susținătorilor PD-ului să li se alăture împotriva lui Plahotniuc

UPDATE, 11.57: Ce spun protestatarii PD despre Plahotniuc-premier?

UPDATE, 12.00: Ultimul ordin al președintelui Timofti?

UPDATE, 12.20: PD nu va face declarații după ședința Biroului Politic

UPDATE, 12.40: Jurnaliștii, sechestrați în sediul Partidului Democrat

UPDATE, 12.50: Președintele de onoare al PD despre candidatul partidului la funcția de premier

UPDATE, 13.00: Plahotniuc, propus premier