Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Alegeri locale generale…

LIVE TEXT Alegeri locale generale și alegeri parlamentare noi, 20 octombrie 2019. Mersul scrutinelor

Astăzi, 20 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri locale generale, în cadrul cărora urmează să fie aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 de raionali/municipali și 10 472 sătești (comunali), orășenești. Totodată, în circumscripțiile uninominale nr. 17 (Nisporeni), 33 (câteva suburbii ale Chișinăului), 48 (stânga Nistrului) și 50 (la vest de Republica Moldova) au loc alegeri parlamentare noi, urmând să fie aleși alți deputați, după ce patru parlamentari aleși în urma scrutinului din 24 februarie au renunțat la mandate.

În continuare, ZdG vă prezintă detalii despre desfășurarea alegerilor pe parcursul zilei.

AICI PUTETI URMĂRI ONLINE PREZENȚA LA VOT, MERSUL PROCESULUI DE VOT

21.05: LIVE TEXT/ Moldova și-a ales primarii. Primele declarații după închiderea secțiilor de votare

21.00: La ora 21.00, secțiile de votare din țară s-au închis. Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale arată că la alegerile locale generale de astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul R. Moldova și-au exprimat dreptul la vot, în total, peste 1,1 milioane de persoane, echivalentul a circa 42% dintre alegătorii înscriși în listele electorale.

În municipiul Chișinău, la urne s-au prezentat aproximativ 230 de mii de votanți, echivalentul a circa 36% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cei mai activi au fost votanții din suburbiile capitalei, iar cei mai pasivi au fost alegătorii din sectorul Ciocana.

19.30: Până la ora 18.30, observatorii Promo-LEX din teritoriu au raportat 321 de incidente în cadrul alegerilor locale și parlamentare din 20 octombrie. Cazurile semnalate țin de agitația electorală, tentative de recompense materiale sau bănești, transportarea organizată a alegătorilor, intimidări ale alegătorilor, fotografierea buletinelor de vot și deficiențe în listele electorale.

18.05: La nivel de țară, până la această oră s-au prezentat la urnele de vot 37,1% dintre alegători.

18.00: Până la ora 18.00, în municipiul Chișinău au votat 195 383 de alegători, echivalentul a 30,7% din votanții înregistrați în listele electorale.

18.00: Prezența la vot în circumscripțiile uninominale, până la ora 18.00:

  • Circumscripția nr. 17, Nisporeni – peste 23 300 alegători;
  • Circumscripția nr. 33, suburbiile mun. Chișinău – circa 20 de mii alegători;
  • Circumscripția nr. 48, Tiraspol și Bender – crica 1 100 alegători;
  • Circumscripția nr. 50, la vest de R. Moldova – circa 6 900 alegători.

17.30: Într-o adresare live pe rețelele de socializare, Andrei Năstase, candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, a îndemnat cetățenii R. Moldova să iasă la vot. Un mesaj similar, care conținea îndemnuri la vot, publicat de Năstase în iunie 2018, a servit drept temei pentru instanțele de judecată să anuleze rezultatele turului doi al alegerilor locale din Chișinău.

17.28: Până la ora 17.00, în cadrul alegerilor parlamentare noi au votat:

  • în CEU nr.17 (Nisporeni, Strășeni) – 21 952 alegători;
  • în CEU nr. 33 (Chișinău) – 17 828 alegători;
  • în CEU nr. 48 (Slobozia, Tiraspol și Bender) – 960 alegători;
  • în CEU nr. 50 (la vest de Republica Moldova) – 6109 alegători.

17.20: Secțiile de votare deschise în circumscripția nr. 50, care cuprinde statele din Europa de Vest, sunt aproape pustii. Dacă la alegerile prezidențiale din 2016 sau cele parlamentare din februarie 2019 erau formate rânduri în fața secțiilor de votare, iar în unele cazuri erau insuficiente buletine de vot, astăzi, 20 octombrie, prezența la urne în circumscripția nr. 50 este una foarte joasă.

17.00: La urnele de vot pentru alegerea primarului de Chișinău s-au prezentat, până la ora 17.00, 27,24% dintre alegători. Cei mai activi votanți sunt cei din suburbiile municipiului.

16.17: Alegerile locale generale pentru Primăria Chișinău au trecut de pragul de validare. La urne s-au prezentat 1/4 din numărul alegătorilor inscriși în listele electorale.

15:30 Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 a recepționat până la ora 13:30, 176 de incidente de la observatori. Până la ora respectivă, echipa centrală a Misiunii Promo-LEX a prelucrat 150 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare.

15:10 Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Electorală Centrală, la scrutinul de astăzi, 20 octombrie 2019, din cadrul alegerilor locale generale, prezența la urnele de votare este mai scăzută decât la alegerile locale generale din 2015. Detalii AICI

14:31 Candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Octavian Țîcu, și-a exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor locale de astăzi, 20 octombrie, menționând că „din cauza felului cum este partajat electoratul nostru” ar putea fi organizat și al doilea tur al scrutinului.

Octavian Țîcu, candidat Partidului Unității Naționale

13:40 Ruslan Codreanu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care spune că și-a exprimat votul: „Trebuia să fie altfel, dar oricum am votat”.

Ruslan Codreanu

13:30 Prezența la vot până la ora 13:00, la alegerile locale generale de astăzi, 20 octombrie 2019 este mai mică cu 8% (20%) decât cea de la alegerile locale generale din 2015. La scrutinul din 2015, la ora 13:00, prezența la vot era de 28%.

13:05 Comisia Electorală Centrală a oferit detalii despre mersul celor două scrutine de astăzi, 20 octombrie: alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi. Detalii AICI.

12:15 Candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, și-a exprimat opțiunea de vot în cadrul alegerilor locale de astăzi, 20 octombrie.

Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru

12:07 Candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Dumitru Țîra, și-a exprimat opțiunea de vot în cadrul alegerilor locale de astăzi, 20 octombrie.

Dumitru Țîra, candidatul Partidului Popular European din Moldova

12:00 Prezența la urnele de vot până la ora 12:00 Aproape 45 de mii de cetățeni și-au exprimat votul până acum.

11:20 Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a ajuns la secție de votare la puțin peste ora 10:00. La ieșirea, Vlah a declarat că a votat pentru ca orașul Comrat să fie „într-adevăr, capitală” și să fie continuate schimbările.

Irina Vlah, Bașcanul UTA Găgăuzia

11:37 Candidatul Partidului Popular Românesc (PPR) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Vlad Țurcanu, și-a exprimat opțiunea de vot.

Vlad Țurcan, candidatul Partidului Popular Românesc

11:30 Alegeri locale la Bălți. Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al orașului Bălți, și-a exprimat opțiunea de vot. Usatîi susține că, la Bălți, primarul va fi ales din primul tur de scrutin.

Renato Usatîi, candidatul „Partidului Nostru” la Bălți

11:10 Preşedintele Parlamentului și lider al PSRM, Zinaida Greceanîi :„Am votat pentru un primar care va fi ales din primul tur”.

Zinaida Greceanîi, lider PSRM și președinte al Parlamentului

11:05 Șefa Guvernului de la Chișinău, Maia Sandu, și-a exprimat votul: „Am votat pentru că sunt un cetățean responsabil”. Detalii aici

Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova

11:04 Valeriu Munteanu, candidatul partidului Uniunea Salvați Basarabia, și-a exprimat votul. Munteanu a venit la secția de votare îmreună cu soția sa.

Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvați Basarabia

10:35 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ajuns la secția de votare împreună cu soția sa.

„Am votat pentru un primar profesionist, avem nevoie de oameni care știu și cunosc ce trebuie de făcut pentru acest oraș. Eu, în calitate de președinte, îl voi suna pe învingător și îl voi felicita, dar îl voi suna și pe cel învins”, a declarat Dodon.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

10:16 Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) s-a prezentat la secția de votare, însoțit de soție.

„Am votat pentru oraş amenajat, frumos, curat, confortabil şi modern”, a declarat Ceban.

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor

10:08 Candidatul Partidului Politic ȘOR, Valerii Klimenco, și-a exprimat dreptul la vot.

„Eu cred că dacă locuitorii capitalei nu și-au ieșit din minți, vor alege ceva nou și bun, iar dacă nu sunt teferi la cap vor alege ce au ales și până acum. Locuitorii capitalei decid astăzi ce iși doresc pe mai departe. Echipa noastră are creier și știe să-l folosească”, a declarat Valerii Klimenco.

Valerii Klimenco, candidatul Partidului Politic Șor

10:09. Candidatul Mișcării social-politice „Forța Nouă” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Victor Chironda, și-a exprimat opțiunea de vot.

Victor Chironda, candidatul Mișcării social-politice „Forța Nouă”

10:03.  Candidatul PDM la șefia capitalei, Vladimir Cebotari a votat: „Am votat pentru un miros mai frumos”.

Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Democrat

09:35 Primele încălcări depistate de Promo-Lex la alegerile de astăzi. Detalii aici.

09:25. Candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot.

Andrei Năstase, candidatul blocului electoral ACUM

09:07. Pavel Filip, liderul Partidului Democrat, și-a exprimat votul. Democratul a venit la secția de vot împreuna cu soția și spune că a votat pentru „un primar gospodar”.

Pavel Filip, liderul Partidului Democrat.

08:41 Până acum, peste 60 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și-au exprimat deja votul.

08:10 Comisia Electorală Centrală a oferit primele informații despre desfășurarea celor două scrutine din 20 octombrie: alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi în patru circumscripții uninominale.

„Toate secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00, fără nicio problemă. Toate informațiile despre mersul procesului de vot vor putea fi urmărite online”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale.

8:00 Primul candidat, la șefia capitalei, care și-a exprimat deja votul este candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă, candidatul PL, la funcția de primar general al capitalei

7:00 Start vot. Secțiile de votare s-au deschis. Cetățenii Republicii Moldova își vor putea exprima votul până la ora 21:00, atunci când secțiile de votare se vor închide.