(live) Sergiu Sârbu cere judecătorilor constituționali să-l suspende temporar pe Igor Dodon din funcție

Curtea Constituțională (CC)  decide la 5 ianuarie dacă șeful statului urmează a fi  suspendat temporar din funcție în privința exercitării atribuțiilor de promulgare a Legii privind modificarea Codului Audiovizualului. Judecătorii constituționali au fost sesizați de deputatul democrat Igor Sârbu la 4 ianuarie, după ce Igor Dodon a refuzat pentru a doua oară să promulge proiectul legislativ, cunoscut drept „legea anti-propagandă”, pe motiv că acesta „instituie cenzura”.

În calitate de autor al proiectului de lege, democratul Sergiu Sârbu a declarat în ședința CC din 5 ianuarie că „nu există temeiuri de neconstituționalitate” ale amendamentelor propuse la Codul Audiovizualului, iar „statul este în drept și chiar obligat” să ia măsuri de asigurare a ordinei publice și a securității informaționale a R. Moldova.

„Legea anti-propagandă”, numită astfel deoarece propune măsuri de combatere a propagandei rusești pe teritoriul R. Moldova, a fost aprobată la 7 decembrie în lectură finală cu votul a 61 de deputați. Igor Dodon a refuzat să promulge documentul și l-a întors în Parlament. „Legea anti-propagandă” a fost votată repetat în Legislativ la 22 decembrie. Și de această dată, Igor Dodon a refuzat să promulge amendamentele la Codul Audiovizualului.

La 4 decembrie, Igor Dodon a anunțat pe o rețea de socializare că va sesiza Curtea Constituțională „în privința examinării constituționalității prevederilor legii ce ține de completarea Codului Audiovizualului”.

Legea pentru modficarea Codului Audiovizualului, înregistrată de deputaţii PDM şi cei din Grupul parlamentar Popular European, propune interzicerea programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Într-un Raport al Asociației Presei Independente, prezentat la sfârșitul lunii mai 2016, se menționează că posturile TV rusești retransmise în R. Moldova au un conținut manipulator și propagandistic. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Andrei

    Dodon trebuie sa fie suspendat de fiecare data cind acesta renunta sa urmeze Constitutia. Nu avem nevoie de asemenea presedinte ce ignora legea suprema a statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *