Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului din 4…

LIVE Ședința Parlamentului din 4 octombrie. Legea deoffshorizării, votată în prima lectură. PD a părăsit sala

Vineri, 19 septembrie 2019, aleșii poporului se întrunesc în ședință la Parlament. Pe ordinea de zi a ședinței plenare sunt 9 subiecte.

15:26. Ședința a fost încheiată.

15:22. Deputații adresează întrebări.

15:20. Veronica Roșca are o declarație despre vizita din SUA.

15:19. Proiectul de hotărâre privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire și desfășurare a privatizării Î.S. Companiei Aeriene „Air Moldova” a fost aprobat cu votul „majorității celor prezenți în sală”.

15:03. Democratul Sergiu Sîrbu susține că s-au cheltuit bani „aiurea” pentru acest raport, deoarece concluziile erau cunoscute.

14:31. Are loc runda întrebări-răspunsuri.

14:08. Igor Munteanu prezintă raportul de evaluare a modului de pregătire și desfășurare a privatizării Î.S. Compania Aeriană „Air Moldova”.

14:06. Proiectul de hotărâre privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire și desfășurare a privatizării Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost aprobat cu „majoritatea voturilor celor prezenți”.

13:41 Urmează trei luări de cuvânt din partea fracțiunilor înainte ca proiectul privind aprobarea raportului să fie supus votului.

13:36 Hotărâre: ”Se ia act de raportul prezentat de Comisia de Anchetă. Guvernul va lua act și va începe procedurile de disființare a contractului de privatizare a companiei Air Moldova și concesionare a Aeroportului Internțional Chișinău. Va fi efectuat un audit complet privind Aeroportul Internațional Chișinău”.

13:18 „Câți bani a pierdut statul în urma acestui proces”, l-a întrebat deputatul PSRM Oleg Lipschi pe președintele Comisiei de Anchetă.

„25 de milioane într-un an, în total sunt 81 de milioane de euro neîncasați de stat, din cauza acțiunilor unora, statul a fost lipsit de o sumă mare de bani”, răspunde Munteanu.

13:14 „Ajutorul de stat a fost returnat? Să ne spuneți când o să prezentați al doilea raport care este valoarea de stat oferită atunci”, l-a întrebat Maria Ciobanu pe Igor Munteanu.

13:12 „Este un fals ce spuneți”, i-a dat replică Munteanu.

13:10 „Solicitările făcute de dvs. în acest raport, domnule Munteanu, conțin indicații și mixiune în activitatea Procuraturii”, a declarat deputatul PD Sîrbu.

13:03 După prezentarea celor două rapoarte, începe runda de întrebări și răspunsuri.

12:16 Igor Munteanu prezintă rapoartele Comisiei de anchetă privind procesul de privatizare al companiei Air Moldova și cel de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău.

12:10 Este prezentat Proiect de hotărâre privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire și desfășurare a concesionării și Proiectul de hotărâre privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire și desfășurare a privatizării s.a.

11:28 Proiectul legii pentru completarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ și modul de vînzare- cumpărare a pămîntului nr.1308-XIII din 25 iulie 1997 este examinat în plen. A fost aprobat în prima lectură.

11:27 Cu 75 de voturi, proiectul a fost votat în două lecturi, lectură finală.

11:16 Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a prezentat Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare dintre RM și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău la 28.06.2016, și a Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul s.a, la tribuna principală a Parlamentului.

11:08 Legea deoffshorizării a fost votată în prima lectură.

11:06 Deputații Partidului Democrat (PD) au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce în plen se discută despre Legea deoffshorizării.

„Fracțiunea PD-ului a ieșit din sală în momentul votării în prima lectură a legii care va interzice participarea companiilor din zone off-shore la achiziții publice. Cred că în semn de solidaritate față de stăpânul lor”, spune deputatul ACUM, Radu Marian.

„PD a părăsit sala. Nu este clar de ce exact în momentul când discutăm despre Legea deoffshorizării”, a declarat deputatul ACUM, Mihai Popușoi.

10:35 Este examinat subiectul nr. 3: Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative (legea deoffshorizării) (Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice – art.2, 6, 26; Legea nr.179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat.

10:27 Agitația electorală cu o zi înainte de alegeri și în ziua alegerilor, de orice tip, este interzisă. 75 de deputati au votat pentru.

10:25 Este examinat subiectul nr. 2: Proiectul de lege pentru modificarea articolului 52 din Codul contravențional al Republicii Moldova.

10:20 Este examinat primul subiect de pe agendă. Proiectul a fost aprobat în lectură finală 74 de voturi.

Proiectul legii privind scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și de taxa pe valoarea adăugată, fără drept de deducere, a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate pentru construcția Complexului Sportiv ”V.Mumjiev”s.a

10:18 Agenda ședinței a fost aprobată.

10:17 Deputatul din fracțiunea Partidul Politic Șor, Denis Ulanov, a cerut excluderea subiectului nr. 9 de pe ordinea de zi a Parlamentului. Propunerea nu a a fost acceptată.

10:15 Deputații discută despre ordinea de zi.

10:07 La ședință participă 83 de deputați. Ședința a fost declarată deliberativă.

10:06 A început ședința.

Printre cele nouă subiecte de pe ordinea de zi, este și proiectul de lege privind Legea deoffshorizării.

Ședința este programată pentru ora 10:00.