Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: Ce proiecte…

LIVE Ședința Parlamentului: Ce proiecte au aprobat deputații

Deputații se întrunesc într-o nouă ședință, iar pe ordinea de zi se numără 12 proiecte, printre care interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, în sensul numirii unui procuror general interimar de către președinte, precum și instituirea unui moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor.

16.18: Parlamentul a aprobat o hotărâre prin care instituie moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice până la prezentarea și aprobarea de către Parlament a concluziilor Comisiei de anchetă pentru analiza modului de privatizarea a mai multor întreprinderi de stat începând cu anul 2013.

15.44: Deputații au aprobat o hotărâre de Parlament prin care înaintează o serie de recomandări către Centrul Național Anticorupție, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infrancționale și Procuratura Anticorupție, pentru examinarea de urgență a fraudei bancare, cu identificarea persoanelor responsabile de această fraudă și atragerea lor la răspundere.

14.40: Parlamentul a votat în ambele lecturi modificări la Legea cu privire la Procaratură, potrivit cărora, președintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general. Președintele țării va putea respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia. În cazul în care președintele va refuza numirea procurorului înaintat de CSP, Parlamentul va înainta o altă candidatură.

13.58: Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea acestuia prin decret prezidențial. Parlamentul a adoptat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

13.33: Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător se va permite până la data de 31 decembrie 2022. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, prelungirea termenului.

12.23: Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal.

11.47: Parlamentul a aprobat abrogarea unor articole din Codul Vamal, în ceea ce vizează activitatea magazinelor duty-free aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale care constă în comercializarea mărfurilor sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat.

11.08: După ce în toamna anului trecut brokerii de asigurare au fost excluși din circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Carte Verde, Parlamentul a aprobat, cu votul a 55 de deputați, un proiect de lege prin care abrogă norma respectivă, astfel încât brokerii să poată reveni pe piața asigurărilor pentru crearea condițiilor egale între participanții de pe piața asigurărilor.

10.33: Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre prin care solicită Curții de Conturi realizarea auditului cu privire la privatizarea a patru întreprinderi de stat.

10.14: Deputații Platformei DA anunță despre faptul că noul președinte al fracțiunii a fost numit Alexandru Slusari.

10.12: Pavel Filip a demisionat din funcția de președinte al fracțiunii PDM, acesta urmând a fi înlocuit de deputatul Dumitru Diacov.

10.10: Democrați solicită audierea ministrei Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, pentru a prezenta informația referitor la acțiunile întreprinse pentru pregătirea instituțiilor școlare de noul an școlar. Inițiativa nu a întrunit numărul suficient de voturi.

10.06: Ședința a început. În sală sunt prezenți 85 de deputați.