Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Sărbătoarea „independenței” la Palatul…

LIVE Sărbătoarea „independenței” la Palatul Național, păzită de zeci de polițiști

Câteva sute de polițiști au blocat accesul spre Piața Marii Adunări Naționale și monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, spre nemulțumirea oamenilor care continuă să protesteze, în spatele cordonului de polițiști. Aceștia scandează „Hoții” și cer să li se permită accesul. De partea cealaltă, poliția anunță că manifestația a fost suspendată pe o perioadă determinată, până când oficialii vor depune flori la monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt, cu ocazia Zilei Independenței.

11.45. La Palatul Național „Nicolae Sulac” are loc un concert festiv dedicat Zilei Independenței. La eveniment participă conducerea R. Moldova și ambasadori acreditați la Chișinău. Accesul la festivitate se face în baza invitațiilor.

11.25. Protestatarii au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, după ce au mers în marș, inclusiv, până la sediul Președinției.

11.20. Accesul la sărbătoarea dedicată Zielei Independenței se face doar în baza invitațiilor.

11.15. Polițiștii au format cordoane pentru a bloca accesul la Palatul Național, acolo unde conducerea țării participă la concertul festiv dedicat Zilei independenței.

10.55. Oamenii protestează în fața Palatului Național „Nicolae Sulac”, acolo unde are loc un program artistic dedicat Zilei Independenței.

10.40. Protestatarii au pornit în marș pe str. Vlaicu Pârcălab, forțele de ordine însă au blocat strada, dar și cea adiacentră. str. V. micle, pentru abloca accesul persoanelor în centrul capitalei.

10.20. Protestatarii, izolați de mai multe cordoane formate din forțe de ordine, continuă să scandeze „Rușine!”. Între timp, în PMAN au fost aduse colective artisitice din toată țara pentru a sărbători Ziua Independenței.

10.13. „Trădătorii, trădătorii!”, scandează protestatarii în timp ce în PMAN defilează colective artistice.

9.55 Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu a existat nicio dispoziție ieri, 26 august, care ar fi autorizat manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale. Grozavu a invocat că abia în această dimineață a revenit la serviciu și nu cunoaște cine a semnat dispoziția privind evacuarea forțată a protestatarilor.

9.50. Abordat de reporterul ZdG, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, a refuzat să explice de ce persoanele care au protestat în mod pașnic toată noaptea au fost evacuate forțat din Piață în această dimineață.

9.40. Președintele statului, premierul și șeful Legislativului au refuzat să răspundă la întrebările presei după ce au depus flori la monumentului lui Ștefan cel mare și Sfânt.

9.35. Protejați de mii de polițiști, care au format un cordon viu în jurul monumentului lui Ștefan cel mare și Sfânt, conducerea R. Moldova depune flori. Între timp, sute de oameni, care au fost evacuați forțat din fața monumentului, acolo unde au protestat toată noaptea, sunt ținuți departe de conducerea țării. Protestatarii continuă să scandeze „Hoții!”

Update, ora 08. 40. Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției  a refuzat să discute cu presa, precizând că serviciul de presă al instituției va reveni ulterior cu precizări. Poliția cere protestatarilor să respecte organele de drept.

UPDATE, ora 08.47: În PMAN  au avut acces doar jurnaliștii. Într-o fotofrafie surprinsă de jurnaliștii de la ZdG se observă că în fața monumentului sunt aduse florile pe care oficialii ar urmă să le depună pa monumentul marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.

UPDATE, ora 09.03: Cordonul polițiștilor primește întăriri, în timp ce în centrul capitalei se adună din ce în ce mai multă lume. Aceștia scandează „Jos Mafia” și „Hoții, Hoții”. Între timp, fanfara a sosit în fața monumentului lui Ștefan cel Mare.