Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Prezentarea rapoartelor preliminare privind…

VIDEO Prezentarea rapoartelor preliminare privind concesionarea aeroportului și privatizarea Air Moldova

Membrii Comisiei de Anchetă din cadrul Parlamentului prezentă, astăzi, 17 septembrie, rapoartele preliminare privind legalitatea concesionării aeroportului Internațional Chișinau și privatizarea companiei aeriene Air Moldova.

„Am descoperit o serie de încălcări majore a procedurilor aplicate în cazul ambelor dosare, atât la etapa de pregătire a deciziei, semnare a contractelor, cât și în ceea ce privește monitorizarea post-concesionare și post-privatizare, în condițiile unei izbitoare coincidențe asupra modului în care aceste 2 tranzacții majore au fost viciate la bază”, spune Igor Munteanu.

La audierile organizate pe marginea celor două cazuri, au fost invitate 12 persoane, dintre care doar nouă au participat, printre care ex-premierul Chiril Gaburici, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, Nicolae Eșanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiției, Dzinters Pomers, director al Civil Aviation Group, Oana Petrescu, director al Blue Air și Serghei Bucataru, ex-secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Air Moldova a fost privatizată în octombrie 2018. Compania Civil Aviation Group S.R.L a fost desemnată câștigătoare a concursului comercial de privatizare al companiei aeriene „Air Moldova”. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.