Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Președintele Comisiei de anchetă…

LIVE Președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară face declarații după audierea lui Candu

Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, face declarații după ce ieri au avut loc audieri.

Potrivit lui Alexandru Slusari, ieri, 30 iulie, au fost invitați la audieri fostul procuror general, Corneliu Gurin, și fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, însă s-a prezentat doar ultimul.

Slusari spune că deputatul Andrian Candu a fost întrebat despre tranzacțiile din 2011 între companiile lui Veaceslav Platon și OTIV Prime Holding. Slusari susține că deține un contract din 2011, semnat de Andrian Candu drept reprezentant al OTIV Prime Holding, în timp ce era deputat în Parlament, ceea ce presupune că nu avea dreptul decât la activității științifice și didactice.

Candu, potrivit lui Slusari, a fost întrebat dacă cunoaște despre vreo tranzacție secretă privind „cesiunea acțiunilor de la BEM, în urma atacului raider, sustrase în 2011”, iar acesta a negat totul.

Mâine, susține Alexandru Slusari, Comisa va merge la Penitenciarul nr. 13 pentru a-l audia pe Veaceslav Platon.

Slusari afirmă că până la 25 august ar putea transmite Procuraturii Generale un demers privind elucidarea acțiunilor și inacțiunilor Guvernului Leancă, a Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Băncii Naționale a Moldovei.

Raportul Comisiei de anchetă ar putea fi finalizat într-o lună, susține Alexandru Slusari, respectiv, ar putea fi prezentat în plenul Parlamentului în prima ședință a sesiunii toamnă-iarnă și transmis organelor de drept.

În următoarele zile, potrivit lui Slusari, Comisia urmează să recepționeze „informații importante” în formă scrisă despre tranzacțiile care au avut loc între 2011-2014 de la persoane din diferite țări, inclusiv România și SUA.

Până în prezent, susține politicianul, s-a constatat că între iunie-decembrie 2013, în perioada în care a avut loc emisiunea de acțiuni suplimentare la Banca de Economii, consilier la Ministerul Economiei a fost Sergei Iaralov.