Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ PDM anunță că va…

LIVE PDM anunță că va depune mai multe plângeri împotriva guvernării

Reprezentanții fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM) susțin că dosarul privind uzurparea puterii de stat „nu este altceva decât un proces de fraudare a alegerilor locale”. Democrații acuză guvernarea de presiuni și șantajări și anunță că vor depune mai multe plângeri și sesizări la Procuratura Generală împotriva guvernării actuale.

„Actuala guvernare a deraiat, din punctul nostru de vedere, total de la normele democratice, principiile statului de drept și orice reguli care există într-o țară normală. De câteva săptămâni, se încearcă pe toate căile să ni se transmită mesaje de amenințare, să fim șantajați cu un dosar politic legal de falsa acuzare de uzurpare a puterii în stat”, susțin democrații, care acuză guvernarea PSRM-ACUM de subordonarea instituțiilor de stat.

Fostul partid de guvernământ susține că „actualul regim nu mai are nicio limită și comandă dosare pe bandă rulantă” pentru a intimida opoziția înainte de alegerile locale din 20 octombrie.

Potrivit PDM, prin dosarul privind uzurparea puterii de stat pornit de Procuratura Generală (PG), guvernarea ar vrea să se răzbune.

„Însuși acest dosar făcut la comanda publică a unor politicieni și asumat de ie reprezintă un act foarte clar de uzurpare a puterii în stat, pentru care urmează să răspundă în fața legii atât comanditarii dosarului, cât și cei care îi vor ajuta în actual lor abuziv și ilegal. Nu credem în acest dosar, nu crede nimeni, nici măcar autorii lui, dar sunt disperați să se răzbune, însă ei știu la fel de bine ca noi că acest mod de intimidare a opoziției este urmărită cu maximă atenție de comunitatea internațională, iar dacă va trece linia roșie aceasta va fi începutul sfârșitului regim represiv și abuziv”, a declarat Pavel Filip, președintele interimar al PDM, într-un briefing de presă susținut joi, 15 august.

Democrații mai spun că guvernarea PSRM-ACUM are nevoie inclusiv de acest dosar ca să sustragă atenția de la problemele reale ale cetățenilor: salarii, prețuri, pensii.

Totodată, PDM menționează că primarii formațiunii sunt „abordați în modul cel mai direct și amenințați”, iar desfășurarea alegerilor locale din toamnă este deja compromisă.

În context, democrații spun că vor face mai multe demersuri către instituțiile internaționale și vor depune mai multe plângeri și sesizări la PG.

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a anulat, la 5 august, ordonanța de refuz semnată de Igor Popa și a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie curent, de către fosta guvernare a R. Moldova.

Prin denunțul depus, Andrei Năstase, care era atunci deputat, cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, precum și tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, pe motiv că între 7-9 iunie ar fi „aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale, conduse de acesta, să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.