Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința CSP: Când va…

VIDEO Ședința CSP: Când va fi selectat candidatul la funcția de Procuror General

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se întrunesc astăzi, 19 noiembrie, în ședință plenară. Inițial, pe agendă erau programate cinci subiecte, iar între timp a mai fost plasat unul.

Ora 14:30 Ședința s-a încheiat. Următoarea ședință este programată pentru mâine, 20 noiembrie.

Astfel, CSP are la dispoziție 10 zile de la recepționarea listei celor patru candidați la funcția de Procuror General pentru a selecta o candidatura și a o expedia președintelui R. Moldova, Igor Dodon, spre aprobare.

Candidatul la funcția de Procuror General va fi selectat de CSP după un mecanism ce prevede două etape:

  1. Etapa dosarelor
  2. Etapa interviului

Ora 12:41 Este examinată contestația împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-59/19 din 18.10.2019.

Ora 12:23 Membrii CSP au anuntaț o pauză.

Ora 12:20 CSP a aprobat contestația împotriva hotărării Colegiului de disciplină și etică cu privire la procurorul Boris Chirnev.

CSP a decis clasarea hotărârii și aplicarea unei sancțiuni de mustrare privind procurorul Boris Chirnev”, a decis CSP.

Ora 11:01 CSP examinează contestația împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-53/19 din 18.10.2019.

Ora 10:57 Este examinată cererea de transfer a procurorului Vdovîi Aliona. Cererea a fost acceptată.

Ora 10:53 CSP, cu votul majorității, a aprobat modul de evaluare, fișa de evaluare și modul de selectare a Procurorului General. Hotărârea urmează să fie plasată pe site-ul oficial al CSP.

Ora 10:15 Ieri, CSP a recepționat lista și dosarele celor patru candidați pentru funcția de Procuror General.

Mâine la ora 9:00 vor fi examinate dosarele privind selectarea unui candidat la funcția de Procuror General”, a declarat președintele CSP.

Ora 10:15 Ordinea de zi a fost aprobată.

0ra 10:12 Ședința se declară deschisă și deliberativă.

Agenda ședinței de astăzi, a CSP, poate fi consultată aici.

Între timp, agenda a fost completată cu încă un subiect privind „Modificarea cadrului normativ instituțional„. Detalii aici

Luni, 18 noiembrie, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că recunoaște rezultatele concursului de selectare a celor patru candidați pentru funcția de Procuror General, despre care Olesea Stamate, fost ministru al Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, spunea că trebuie anulate întrucât au fost viciate.

Nagacevschi a afirmat că tot luni, 18 noiembrie, va trimite lista scurtă către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Astfel că, la ședința de astăzi, deși deocamdată acest subiect nu este pe ordinea de zi, membri CSP ar putea selecta candidatul pentru funcția de Procuror General.

Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru candidați propuși de comisia Ministerului Justiției Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va selecta un procuror general și îl va înainta președintelui Republicii Moldova, care decide dacă semnează decretul de numire în funcție sau nu.