Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Maia Sandu, în fața…

LIVE Maia Sandu, în fața susținătorilor: „Apare Plahotniuc-2”

Membrii Guvernului condus de Maia Sandu, care a fost demis astăzi de PSRM și PDM, au ieșit în fața Parlamentului, unde au fost întâmpinați cu aplauze de către susținătorii adunați de la ora 10:00.

„Din păcate, astăzi, niște hoți din Parlament s-au speriat de reforma pe care o promovăm”, a declarat Maia Sandu.

Ea a menționat că a știut că nu poate să conteze pe sprijinul „adevărat” al socialiștilor, dar a încercat, prin majoritatea creată, să scape țara de Plahotniuc.

„Se pare că apare Plahotniuc-2”, a adăugat aceasta.

În același timp, deputatul Igor Grosu a transmis că ar putea urma proteste, iar o decizie privind acțiunile de mai departe va fi anunțată în urma ședinței reprezentanților ACUM de astăzi.

Conform Constituției, Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Totodată, după ce Guvernul este demis, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Dacă primește vot de încredere de la majoritatea deputaților, Guvernul urmează să depună jurământul în fața președintelui țării și învestit.

Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului după ce Maia Sandu a prezentat în plenul Parlamentului proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea asupra modificării Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care prevede că premierul poate să înainteze candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie curent, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.