LIVE/ Maia Sandu, în fața susținătorilor: „Apare Plahotniuc-2”

Membrii Guvernului condus de Maia Sandu, care a fost demis astăzi de PSRM și PDM, au ieșit în fața Parlamentului, unde au fost întâmpinați cu aplauze de către susținătorii adunați de la ora 10:00.

„Din păcate, astăzi, niște hoți din Parlament s-au speriat de reforma pe care o promovăm”, a declarat Maia Sandu.

Ea a menționat că a știut că nu poate să conteze pe sprijinul „adevărat” al socialiștilor, dar a încercat, prin majoritatea creată, să scape țara de Plahotniuc.

„Se pare că apare Plahotniuc-2”, a adăugat aceasta.

În același timp, deputatul Igor Grosu a transmis că ar putea urma proteste, iar o decizie privind acțiunile de mai departe va fi anunțată în urma ședinței reprezentanților ACUM de astăzi.

Conform Constituției, Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Totodată, după ce Guvernul este demis, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Dacă primește vot de încredere de la majoritatea deputaților, Guvernul urmează să depună jurământul în fața președintelui țării și învestit.

Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului după ce Maia Sandu a prezentat în plenul Parlamentului proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea asupra modificării Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care prevede că premierul poate să înainteze candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie curent, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *