Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ După ce au avut…

LIVE După ce au avut o întrevedere cu Dodon, ambasadorii se află acum la Guvern

Ambasadorii străini acreditați în Republica Moldova se află acum la Guvern, unde ar avea o întrevedere cu premierul Maia Sandu. În fața clădirii Executivului sunt parcate mai multe automobile ale corpului diplomatic.

La amiază, oficialii au fost la Președinție. Șeful statului, Igor Dodon, a scris pe Facebook, după întrevedere, că „am făcut un schimb de opinii privind situația în politica internă a Republicii Moldova, menționând riscurile legate de activitatea actualului Guvern și perspectivele funcționării ulterioare a majorității parlamentare”.

Aseară, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și cel al UE la Chișinău, Peter Michalko, au fost la Guvern pentru a discuta despre proiectul de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit Maiei Sandu.

Mâine, 8 noiembrie, Parlamentul ar urma să se întrunească în ședință plenară.

Socialiștii au anunțat că ar putea să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Miercuri, 6 noiembrie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.